Οι κάτοικοι της Μάνδρας επτά μήνες μετά τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου που στοίχησαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης αντιμέτωποι με τον ίδιο εφιάλτη. Και η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Πράγματι για μια ακόμη φορά η βροχόπτωση ήταν μεγάλη, αλλά ο ρόλος της Πολιτείας δεν είναι να παριστάνει ούτε τον μετεωρολόγο ούτε τον παρηγορητή.
Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ευθύνες και καθυστερήσεις που ξεπερνούν το βίο της παρούσας κυβέρνησης και τη θητεία της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου.
Όμως, ο ρόλος τους ειδικά αν θέλουν να αποδεικνύουν ότι είναι διαφορετικοί και αποτελεσματικοί είναι να λύνουν τα προβλήματα ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που έχουν αποκτηθεί με κόπο.
Εδώ και επτά μήνες, το μόνο που ακούνε οι κάτοικοι της Μάνδρας είναι υποσχέσεις για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα ήδη γνωστά εδώ και πολλά χρόνια (αυθαίρετη δόμηση, ελλιπή δημόσια έργα, μπαζωμένα ρέματα και χείμαρροι) που επεσήμαναν όλοι αλλά για άλλη μια φορά κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να τα εξαλείψει.
Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό κι όλους τους αρμοδίους μετά την τραγωδία, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν.
Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης.
Πράγματι έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις, σε προκηρύξεις έργων κι άλλα διαδικαστικά, αναγκαία σαφώς, αλλά όχι ικανά να λύσουν τα προβλήματα στην πράξη. Κι ας είχαν υποσχεθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες μετά από αυτή την τραγωδία θα τρέξουν πολύ γρήγορα (είχαν μιλήσει για διαδικασίες fast-track) κι δεν θα επέτρεπαν στο δυσκίνητο κρατικό τομέα να γίνει η αιτία για ανάλογες βιβλικές καταστροφές.
Διαβεβαίωναν, μάλιστα, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διόρθωναν τις τραγικές ελλείψεις δεκαετιών.
Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, όχι μόνο δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά έχουν κολλήσει, όχι στη λάσπη της Μάνδρας, αλλά στην γραφειοκρατία.
Η δήμαρχος της Μάνδρας κυρία Ιωάννα Κριεκούκη σε δηλώσεις της επισήμανε ότι τα έργα έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία, «η κακοκαιρία, όμως, δεν μπορεί να περιμένει». Όπως εξήγησε πρόκειται για δύο μεγάλα αντιλημμυρικά που έχουν ξεκινήσει αλλά αργεί η υλοποιησή τους. «Τουλάχιστον θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς ελπίδα, μαζέψαμε τόνους λάσπης, οι πολίτες βρήκαν τη δύναμη και προχώρησαν και έρχεται ξανά το ίδιο τσουνάμι και κατέστρεψε τα πάντα» τόνισε απογοητευμένη.
«Τα έργα είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τι να το κάνω εγώ; Χρειαζόταν παρέμβαση από την κυβέρνηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» υπογράμμισε η κυρία Κριεκούκη.
Προφανώς, λοιπόν, εδώ έρχεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία του κράτους, η λειτουργία της Δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς και όλες τις βαθμίδες. Προφανώς μια σύμβαση χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο για να μελετηθεί και να εγκριθεί καθώς πάντα υπάρχει η υποψία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Προφανώς η Δικαιοσύνη έχει πολλές ελλείψεις για τη θεραπεία των οποίων χρειάζονται χρήματα. Έχει όμως και πολλά θεσμικά ζητήματα η επίλυση των οποίων απαιτεί πολιτική βούληση, υπομονή και επιμονή.
Η Μάνδρα μπορεί και πρέπει να γίνει η αφορμή να αρχίσουν να μπαίνουν… στο αυλάκι τα ζητήματα. Κάθε καθυστέρηση κοστίζει ανθρώπινες ζωές και πολλά χρήματα.
Επίσης, κάθε καθυστέρηση έχει και υπεύθυνους.