Γράφει η Χρυσάνθη Πασσά*
Τα τελευταία χρόνια ,ιδιαίτερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας. Στην προσπάθεια όλων μας να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στα νέα δεδομένα, δεν είναι λίγες οι φορές που τραυματίζουμε την ψυχή μας. Η κατάθλιψη είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας στο δυτικό κόσμο. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν σαν τη “μάστιγα της σύγχρονης εποχής” Ποια είναι τα συμπτώματα όμως; Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;
Πριν απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει να γίνει μια βασική διευκρίνιση. Ακούω καθημερινά ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν κατάθλιψη χωρίς όμως να έχουν επισκεφτεί κάποιον ειδικό ή να έχουν τα βασικά συμπτώματα. Ο κόσμος συχνά μπερδεύει την κατάθλιψη με τη μελαγχολία. Η μελαγχολία είναι μια ψυχική κατάσταση και όχι διαταραχή. Είναι συναίσθημα που μπορούμε να νιώσουμε όλοι. Αισθανόμαστε απώλεια όρεξης, διάθεσης και είμαστε απαισιόδοξοι. Η διαφορά όμως, είναι ότι είμαστε λειτουργικοί και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Φυσικά και αν δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή, η μελαγχολία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι έννοιες ταυτόσημες.
Η κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά, είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα, τη λειτουργικότητα του ατόμου, καθώς και τις σχέσεις του. Κυριαρχεί η αίσθηση της ματαιότητας. Κάποια από τα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον για 2 εβδομάδες είναι: εκνευρισμός, μειωμένη ή αυξημένη όρεξη για τροφή, σωματικοί πόνοι χωρίς οργανικά αίτια, κόπωση και απώλεια της ενεργητικότητας, ελαττωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, σωματικοί πόνοι χωρίς οργανικά αίτια, αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος και σκέψεις αυτοκτονίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να βελτιώσουμε την κατάσταση;
1. Αποδεχτείτε το πρόβλημα και μην ντρέπεστε γι αυτό. Η αποδοχή είναι το σημαντικότερο βήμα. Κριτικάροντας τον εαυτό μας δεν υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση.
2. Κάντε μια λίστα με πράγματα που σας ευχαριστούν και σας αποφορτίζουν. Βάλτε μικρούς στόχους που μπορεί να είναι επιτεύξιμοι και γίνεται πιο ευέλικτοι με το πρόγραμμα σας.
3. Περάστε δημιουργικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
4. Κάντε γυμναστική που θα αυξήσει σίγουρα τα επίπεδα ευεξίας σας.
5. Μιλήστε σε ένα ειδικό. Ειδικά όταν βλέπετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι βραχείας διάρκειας και ενδείκνυται για την κατάθλιψη.
6. Μην εγκαταλείπετε. Στην προσπάθεια σας να πετύχετε τα παραπάνω θα υπάρξουν φορές που δε θα τα καταφέρετε. Μην απομονώνεστε και μην κλείνεστε στον εαυτό σας.
* Η Χρυσάνθη Πασσά είναι Ψυχολόγος, MSc Αναπτυξιακές Διαταραχές