Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην πρώτη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας.
Στην παρέλαση συμμετείχαν τα 235 σχολεία της Α’ Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Την παρέλαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μεταξύ τους η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της παρέλασης που παρακολούθησε στο Παλαιό Φάληρο, δήλωσε:
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων. Σήμερα έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία».
«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά με εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς συμμαχίες, μια χώρα η οποία τείνει χείρα φιλίας σε όλους ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά με ανάπτυξη για όλους, με επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με μειωμένους φόρους που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων».
Και πρόσθεσε: «Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτό το μέλλον με την ενότητα που οι καιροί απαιτούν και να έχουμε πάντα την ευθυκρισία να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα «ναι» από τα αναγκαία «όχι». Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο».
«Τιμούμε τον μεγάλο αγώνα των προγόνων μας κατά του φασισμού και του ναζισμού και όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας, ώστε να ζούμε σήμερα ελεύθεροι», επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας.
Δήλωσε περήφανη για τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν, ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι «διδάσκουν το παρελθόν, για να έχουν τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον».