Οι ιππόκαμποι είναι ένα είδος το οποίο σπάνια συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες και ακόμα πιο σπάνια συναντάμε μεγάλες αποικίες αυτών. Μία τέτοια αποικία ιππόκαμπων βρέθηκε στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού από τον ντόπιο δύτη Λάμπρο Χαρέλο. Το ευαίσθητο και σχετικά σπάνιο αυτό είδος, όπως μας ενημερώνει ο ειδικός σε γεωφυσικές και υποβρύχιες έρευνες Βασίλης Μεντογιάννης, κινδυνεύει από την λεπτή ισορροπία που επικρατεί στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.
Ο κίνδυνος για την θαλάσσια ζωή προκύπτει από την μόλυνση των υδάτων και από την μείωση του οξυγόνου στο νερό. Τα μη βιολογικά λιπάσματα και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γύρω περιοχή, καταλήγουν στην θάλασσα μέσω των όμβριων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα δηλητηριάζοντας τα ψάρια και τους καταναλωτές τους. Επιπροσθέτως, οι ρυπογόνες ουσίες από την ανθρώπινη δραστηριότητα παγιδεύονται εκεί καθώς έργα υποδομής εμποδίζουν την επικοινωνία της θάλασσας του Αιτωλικού με το ανοικτό πέλαγος. Τα νερά έχουν καταστεί μη κατάλληλα για μεγάλο μέρος των θαλάσσιων οργανισμών, και όπως μας ενημερώνει ο ντόπιος ψαράς Σπύρος Καριοφύλλης, η θάλασσα έχει μείνει κυριολεκτικά χωρίς ψάρια.
Μένει να δούμε αν η είδηση της αποικίας των ιππόκαμπων θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην λήψη μέτρων προς μία βιώσιμη οικολογία στην περιοχή.