Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Η μόδα ενάντια στα φυτοφάρμακα

Οι Βρετανίδες σχεδιάστριες μόδας Vivienne Westwood και Katharine Hamnett στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο του Λονδίνου ζητώντας από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στην απαγόρευση χρήσης των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο σχεδιάστριες μάλιστα έφτασαν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προτρέποντάς τον να βάλει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την οικονομική άνθιση της βιομηχανίας.

Αιτία για τις διαδηλώσεις ήταν η εταιρείες Bayer Γερμανίας και η Ελβετική Syngenta (η οποία δραστηριοποιείται στη Βρετανία) τα προϊόντα των οποίων σύμφωνα με τους διαδηλωτές οδηγούν σε σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους απαιτούν να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για την καταλληλότητα των προϊόντων τους πριν προβούν οι χώρες σε απαγορεύσεις.

Η Βρετανία (μαζί με την Γερμανία) ανήκουν στις χώρες που αρνούνται την απαγόρευση φυτοφαρμάκων και απείχαν από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως οι επιπτώσεις τους στις μέλισσες δεν έχουν διαπιστωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως προειδοποιεί ότι θα προβεί σε καταναγκαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας των εντομοκτόνων των δύο εταιρειών, αν όλα τα κράτη μέλη δεν προχωρήσουν σε συμβιβασμό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων