Κατά μια βαθμίδα, στο Ba3, από B1 αναβάθμισε χθες βράδυ την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αναβάθμιση των Moody’s, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η αναβάθμιση «αποτελεί άλλο ένα βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας και άλλη μια επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα δρόμο που δημιουργεί θετική προοπτική. Συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα».
Ο διεθνής οίκος διατήρησε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε θετικό ορίζοντα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην επόμενη αξιολόγηση, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πλέον, η Κύπρος χρειάζεται τρεις αναβαθμίσεις από τον αμερικανικό οίκο για να εισέλθει σε επενδυτική βαθμίδα.
Επιπλέον, ο οίκος επιβεβαίωσε στο NP τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι βασικοί λόγοι της αναβάθμισης της Κύπρου είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια και η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα αλλά και η σταθερή υπεραπόδοση των δημοσίων οικονομικών και η συνέχιση των ευνοϊκών δημοσιονομικών προοπτικών για την Κύπρο.
Η απόφαση για διατήρηση θετικών των προοπτικών της Κύπρου αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου ότι είναι πιθανό να διατηρηθεί η βελτίωση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των δημοσίων οικονομικών, με μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ καθώς και μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες.
Επιπλέον, ο οίκος αναβάθμισε στο Α3, από το Baa1, την ανώτερη αξιολόγηση (country ceilings) που μπορούν να λάβουν μακροπρόθεσμα τα κυπριακά ομόλογα και οι καταθέσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ώστε να αντανακλά τη συνεχή βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της υπεραπόδοσης των δημοσίων οικονομικών.
Ο Moody`s διατηρεί μια διαφορά έξι βαθμίδων μεταξύ της υφιστάμενης αξιολόγησης και της ανώτατης αξιολόγησης που μπορεί να λάβουν τα κυπριακά ομόλογα και οι καταθέσεις.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την άποψή του ότι είναι δυνατό να διατηρηθούν η βελτίωση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και η ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών.
Σημειώνει ότι το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, καθώς και η εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο παραμένει πολύ μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, περιορίζουν την αξιολόγηση της Κύπρου στο χαμηλότερο επίπεδο της αξιολόγησης Ba (η κατηγορία αυτή έχει έξι βαθμίδες).
Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η πολιτική δέσμευση για δημοσιονομική μεταρρύθμιση τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη υγεία της οικονομίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να ενθαρρυνθούν οι μεγαλύτερες τράπεζες να αναδιαρθρώσουν και να αντιμετωπίσουν προβληματικά δάνεια, θα οδηγήσουν, αν συνεχιστούν, σε μείωση αυτού του περιορισμού και σημειώνει ότι οι επόμενοι 12 μέχρι 18 μήνες θα δώσουν μια εικόνα για το αν θα συμβεί αυτό.
Τι μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση
—————————————
Η αξιολόγηση θα αλλάξει, σύμφωνα με τον Moody`s, αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός κυβερνητικής πολιτικής και αισιοδοξίας των επενδυτών και των καταναλωτών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, σε μια σταθερή και έντονη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ της Κύπρου και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Θετικό θα είναι επίσης η προσδοκία ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα κατά τα προσεχή έτη.
–
Σύμφωνα με τον οίκο, υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να επέλθει εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική δέσμευση για αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας έχει αποδυναμωθεί, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός χαμηλότερου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, καθώς και στοιχεία ότι ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση.
Όσον αφορά την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι αυτή θα διατηρηθεί η δυναμική της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποστηρίζεται από ευνοϊκές εξελίξεις στον τουριστικό τομέα και την αγορά εργασίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ