Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, μετά από πιέσεις της ΕΕ, αναζητούν τρόπους για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες γαλλίου και γερμανίου που τίθενται σε κίνδυνο μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές των συγκεκριμένων σπάνιων ορυκτών.
Σημειώνεται ότι η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας από τον Αύγουστο, δημιουργώντας προβλήματα στις προμήθειες των επιχειρήσεων.
Οι παράγοντες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τη μεριά τους πάντως επεσήμαναν ότι θα πρέπει και η ΕΕ να παράσχει κίνητρα ώστε να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών.
Ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, που συμμετείχε στη συνάντηση, έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε κλίμακα σε διάστημα 18 μηνών.
Το γάλλιο είναι κατ’ ουσίαν ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμίνας.
Σύμφωνα με τον όμιλο, το έργο θα μπορούσε να διασφαλίσει την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων μετάλλου ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση στην ΕΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου του ομίλου, όπου όπως σημειώνει στην Ευρώπη επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.
“Έχουμε παγιδευτεί από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες οικονομικά προσιτής ενέργειας”, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. “Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να επιτευχθεί αυτό”, πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει το Reuters, η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά 1/3 από την κορυφή του 2008 έως το 2022. Οι εταιρείες μεταλλεύματος ψευδαργύρου, υποπροϊόν του οποίου είναι το γερμάνιο, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.
Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar ανέφερε ότι εξετάζει πιθανά projects για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και έχει σημειώσει μεγαλύτερο πρόοδο σε αντίστοιχα έργα στις ΗΠΑ, όπου σκέφτεται να υλοποιήσει ένα έργο ύψους 150 εκατ. δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέτει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι ο νόμος θα πρέπει να συνοδευτεί με τρόπους χρηματοδότησης και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία.
Η Eurometaux πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και δεν αφορά απλώς την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου, επομένως η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές δραστηριότητες.
“Πέρυσι ήταν μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα ακολουθήσουν. Εμείς, στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από τις ενέργειες αντίδρασης σε ενέργειες πρόληψης, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς”, σημείωσε η ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων.
Πηγή capital.gr