Η νέα δεκαετία αναμένεται να έχει πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες αναταράξεις και ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήδη με το «καλημέρα», η απόφαση του προέδρου Τραμπ να δολοφονηθεί ένας στρατηγός του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ ήδη αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Εκτός από την ένταση που είναι φυσιολογική, το Ιράν ήδη ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα.
Και αυτό σημαίνει ένταση, ανακατατάξεις και ενδεχομένως πολεμικές συρράξεις. Παράλληλα σημαίνει τρομοκρατία και ασύμμετρες απειλές οπουδήποτε στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα νέο φαύλο κύκλο που μόλις ξεκινά και δύσκολα θα κλείσει σύντομα.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα τα οποία απειλούν τη σταθερότητα της Ευρώπης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Έφτασε η ώρα του brexit
Χρονικά, η πρώτη μεγάλη κρίση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της είναι η επικείμενη, αν δεν προκύψει κάποια νέα εξέλιξη, αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Ιανουαρίου.
Κανείς, πραγματικά, δεν είναι σε θέση να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια τις συνέπειες τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ. Θα ακολουθήσει μακρά περίοδος συνομιλιών και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ισορροπία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Θα έρθει νέα οικονομική κρίση;
Παράλληλα, το ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής κρίσης, μόλις 10 χρόνια μετά την τελευταία, λόγω της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνεται πως είναι σενάριο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας να διανύουν μία περίοδο εκεχειρίας, ωστόσο ο τομέας της οικονομίας παραμένει εύθραυστος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες, το αποτέλεσμα των οποίων θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Παράλληλα αναλυτές δηλώνουν την ανησυχία τους, καθώς πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.
Κλιματική αλλαγή
Με το 2020 να είναι μια χρονιά που τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να χτυπήσουν νέα υψηλά, καμία ένδειξη ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.
Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.
Οι σχέσεις με την Κίνα
Ένα από τα βασικά ζητήματα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι και η σχέση της με την Κίνα.
Μετά το Brexit, ήδη, Γερμανία και Γαλλία, αναμένεται να πιέσουν την EE προς μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, με βασικό στόχο την υπεράσπιση της Ευρώπης και το φρένο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα.
Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν ακόμα και τον αποκλεισμό ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις.
Να σημειωθεί ωστόσο πως η παραπάνω κίνηση ενδεχομένως να εγείρει αντιδράσεις εντός της ίδια της ευρωπαϊκής οικογένειας αφού αρκετές είναι οι χώρες- μέλη όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και φυσικά η Ελλάδα που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων και θα σταθούν απέναντι σε Γαλλία και Γερμανία.
Νέα Τεχνολογία
Η Ευρώπη καλείται το 2020 να ασχοληθεί και με τις νέες τεχνολογίες. Ήδη, οχήματα χωρίς οδηγό κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Κολοσσοί της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber, ακόμη και τα McDonald’s ποντάρουν σε παραδόσεις με drones και αεροταξί. Ωστόσο ένα από τα μεγάλα εμπόδια που καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν είναι τα ζητήματα ιδιωτικότητας και πολιτικών ελευθεριών.