Σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Economist με θέμα “Η νέα εποχή δεξιοτήτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη”/ Europe: “The new era for skills, Greece: “The human dynamic in the new workplace and society”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2021-2027 και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Το συνέδριο είχε 5 sessions, μεταξύ των ομιλητών ήταν οι: Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σοφία Κουνελάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Στέφανος Αγιάσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ Α.Ε., Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Έλληνας Ευρωβουλευτής, Νιόβη Ρίγκου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Wolfgang Fengler, ανώτερος οικονομολόγος, Παγκόσμια Τράπεζα, incoming CEO, World Data Lab, John Edwards, γενικός γραμματέας EURASH, Lajla Brandt Jakhelln, Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής και Πρόεδρος ΔΣ Δ.ΥΠ.Α.-Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων στο AlBA Graduate Business School, Νίκος Λαμπρογεώργος, client executive για τον δημόσιο τομέα της Cisco & διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco, Χριστίνα Λεϊμονή, Διευθύντρια marketing & operations, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Maria Rita Galli, διευθύνουσα σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός), Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Σταμάτης Δρίτσας, Διευθύνων Σύμβουλος, SOL Crowe Advisory, Jürgen Siebel, γενικός διευθυντής, Cedefop, El-Iza Mohamedou, επικεφαλής, OECD Centre for Skills, Monica Verzola, αντιπρόεδρος, Lifelong Learning Platform (LLLP), Joost Korte, Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (EMPL), Joan Hoey, director of The Democracy Index, The Economist.
Κυριότερα σημεία των ομιλιών:
Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας. “Σε μια εποχή κρίσεων και τεράστιων αλλαγών σε γεωπολιτικό, οικονομικό, κλιματικό και τεχνολογικό επίπεδο, ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ανθεκτικές η οικονομία και η κοινωνία της Ευρώπης είναι να μπορέσουμε να επενδύσουμε στις δεξιότητες των ανθρώπων“, υπογράμμισε σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ως βασική προτεραιότητα ανέδειξε την αύξηση των επενδύσεων στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού ενεργοποιώντας περισσότερα άτομα –κυρίως γυναίκες και νέους που δεν βρίσκονται σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση, ώστε να βρουν τον δρόμο τους προς την αγορά εργασίας.
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης το θέμα της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Οι πολλές ξένες επενδύσεις και οι εγχώριες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνουν τη ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζόμενους, δημιουργώντας το αντίθετο πρόβλημα από αυτό της προηγούμενης δεκαετίας, όπως είπε. Τα προγράμματα upskilling και reskilling στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με την ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητα και αναφέρθηκε ειδικότερα στο μοντέλο “Pack for Skills” της EE, στο οποίο, όπως σημείωσε, θέλει να ενθαρρύνει και τα επιμελητήρια.
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα: σχολεία, εκπαιδευτικοί και διά βίου μάθηση. Τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους νέους, από την ηλικία των 4 ετών καθώς και τη σημασία της σωστής καθοδήγησης με την εισαγωγή συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού στα δημοτικά σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό έχει εισαχθεί η νέα θεματική «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», που καλύπτει τον εκπαιδευτικό βίο μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Αναφερόμενη στον δεύτερο άξονα του εκπαιδευτικού συστήματος, η υπουργός Παιδείας σημείωσε την επένδυση που γίνεται για την οριζόντια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ αναφορικά με τον τρίτο άξονα μίλησε για τη σημασία της αυτοβελτίωσης στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης (προγράμματα για ανθρώπους με disabilities, για ανθρώπους άνω των 60 ετών, για πρόσφυγες). Τόνισε τη σημασία της κάλυψης του κενού δεξιοτήτων στην αγορά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 77% των επιχειρήσεων στην ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες για τις θέσεις που προσφέρουν, αλλά παράλληλα 13 εκατ. Ευρωπαίοι είναι άνεργοι.
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Η Ελλάδα είναι 2η με 4η από το τέλος όσον αφορά τις δεξιότητες, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι στο εξής τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αξιοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς έχει εισαχθεί, όσον αφορά στους παρόχους κατάρτισης, η λογική της πληρωμής ανάλογα με τα αποτελέσματα (“payments by results”). Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και διεθνών τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και στο γεγονός πως υπάρχει σχεδιασμός για κατάρτιση και επανακατάρτιση συνολικά 700.000 εργαζομένων.
Νιόβη Ρίγκου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα
Έδωσε έμφαση σε τρεις «πυλώνες» όσον αφορά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων: 1) διά βίου μάθηση, 2) ενίσχυση των συνεργειών με τις επιχειρήσεις και 3) καταπολέμηση των διακρίσεων. Για την προώθηση της διά βίου μάθησης, εξήγησε η κ. Ρίγκου, πως η ΕΕ έχει θέσει στόχο μέχρι το 2030 τουλάχιστον το 80% όλων των ενηλίκων να διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και να απασχολούνται 20 εκατ. ειδικοί των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
Η Νίκη Δανδόλου αναφέρθηκε σε προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ άλλων για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα οποία συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας. Η κ. Δανδόλου επεσήμανε ότι έχουν γίνει πολλά σε αυτό το πλαίσιο, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε. Αναφέρθηκε περαιτέρω στη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2021-2027, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δίνοντας έμφαση στα ψηφιακά «εργαλεία» στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των ανέργων. Περιέγραψε τον εθνικό στόχο για συμμετοχή του 40% όλων των ενηλίκων σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης έως το 2030, έδωσε έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού και μείωσης του ψηφιακού χάσματος καθώς και τη δημιουργία μητρώων.
Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος ΕΒΕΑ, πρόεδρος Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών
Το θέμα του reskilling και του upskilling πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προλάβουν το τρένο της ψηφιακής επανάστασης, σημείωσε από το το βήμα του συνεδρίου η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου. Η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα project ιστορικών διαστάσεων που απειλεί με εξαφάνιση αναρίθμητες θέσεις εργασίας, σημείωσε η κ. Εφραίμογλου. Η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός αναμένεται να καταστήσουν απαρχαιωμένες πάνω από 12 εκατ. δουλειές έως το 2040, μια εξέλιξη που θα πλήξει κυρίως εργαζόμενους στη λιανική, τις υπηρεσίες τροφίμων, αναψυχής και φιλοξενίας, πρόσθεσε.
Γιώργος Ξηρογιάννης, γενικός διευθυντής ΣΕΒ
Ένας εργαζόμενος θα χρειαστεί να αλλάξει 5-7 φορές επάγγελμα ή θέσεις εργασίας μέσα στην εργασιακή του ζωή, σύμφωνα με τον κ.Ξηρογιάννη. Με βάση στοιχεία που παρουσίασε, το 80% των τεχνολογικών επαγγελμάτων που θα χρειαστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2030, σήμερα δεν υπάρχουν. Περίπου 85% των επιχειρήσεων προκρίνει την εσωτερική επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού ως εργαλείο αντιμετώπισης των αλλαγών. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο ποσοστό επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες δομές για να επανακαταρτίσει το προσωπικό του, όπως ανάφερε ο κ. Ξηρογιάννης, προσθέτοντας ότι μόλις 3,5% των επιχειρήσεων υλοποιεί δράσεις εσωτερικής επανακατάρτισης.
Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής
“Η Ευρώπη μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που αναδύονται με την ταχεία στροφή προς την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μόνο εάν καταφέρει να ενισχύσει τους ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Μιλώντας για το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται, σημείωσε ότι οι επενδύσεις ευρείας κλίμακας στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, σύμφωνα με το World Economic Forum, μπορούν να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά $6,5 τρις έως το 2030, δημιουργώντας 5,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.
John Edwards, γενικός γραμματέας EURASHE (Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης)
Σε τρία κομβικά σημεία στάθηκε ο John Edwards, μιλώντας για την ενίσχυση των ικανοτήτων μάθησης και των δεξιοτήτων ζωής: 1) την εστίαση σε βασικές ικανότητες που βοηθούν στην προσαρμογή στην ταχεία τεχνολογική αλλαγή και την αβεβαιότητα, 2) την αλλαγή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνονται στη ζήτηση για νέες δεξιότητες και 3) τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως κόμβων γνώσης.
Στέφανος Αγιάσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Ο.ΣΥ
Ο κ. Αγιάσογλου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης “OsyAcademy” για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (VR) για την εκπαίδευση του προσωπικού κίνησης. Όπως πρόσθεσε, οι εξελίξεις στον τομέα των συγκοινωνιών ενσωματώνονται στην εκπαίδευση με στόχο την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού και την εναρμόνιση του ανθρώπινου δυναμικού με τις συνθήκες στην αγορά. “Κίνητρο και εκπαίδευση πάνε μαζί”.
Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης & Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής, Alba Graduate Business School
“Το όραμα είναι η ανάπτυξη οικοσυστημάτων μάθησης (learning ecosystems) με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εταιρειών, τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών και εκπαιδευόμενων”. Ο κ. Αξαρλόγλου σημείωσε την αξία της διά βίου μάθησης, καθώς στο μέλλον θα είμαστε όλοι αιώνιοι φοιτητές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Wolfgang Fengler, ανώτερος οικονομολόγος, Παγκόσμια Τράπεζα, incoming CEO, World Data Lab
Υπάρχουν πολλές δουλειές στον κόσμο και επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, τόνισε ο ανώτερος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και incoming CEO του World Data Lab Wolfgang Fengler, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους με διαφορετικές δεξιότητες και επίσης ότι οι άνθρωποι δεν κατοικούν αναγκαστικά εκεί όπου βρίσκονται οι δουλειές. Η Ασία θα διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού, πρόσθεσε, ενώ η Ευρώπη θα γίνεται όλο και περισσότερο μια αγορά ηλικιωμένων, ωστόσο όλο και πιο εύπορων. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να επεκτείνεται οικονομικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο, επεσήμανε ο κ. Fengler. Στο παραπάνω πλαίσιο, τόνισε ότι πρέπει να βρούμε δουλειές όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους ηλικιωμένους που διώχνονται από την αγορά εργασίας, καθώς επίσης θα πρέπει να μειωθεί η τιμή του ίντερνετ, κάτι που είναι απαραίτητο για να το χρησιμοποιούν περισσότερο οι άνθρωποι και να βγουν περισσότερα ταλέντα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προσελκυστούν ταλέντα από τρίτες χώρες.
Lajla Brandt Jakhelln, Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Η κ. Brandt Jakhelln εξήρε τη σημασία της εξασφάλισης ισότητας ευκαιριών, της συναίνεσης πάνω στους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας εργοδοτών, εργαζομένων και κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης σε project που υλοποιούνται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Νορβηγίας. Η «γαλάζια» οικονομία και η ναυτιλία είναι τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, σημείωσε.
Συμπέρασμα του συνεδρίου η αδήριτη ανάγκη για “επένδυση στο σημαντικότερο κεφάλαιο” μιας επιχείρησης που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό της.
Πηγή: www.hazliseconomist.com
Πηγή: ertnews.gr