Τη νέα της εταιρική ταυτότητα και το στρατηγικό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος τόνισε πως πλέον «επιδίωξή μας είναι να περάσουμε το μήνυμα πως είμαστε και στοχεύουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από απλώς μία τράπεζα».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός των συμβόλων και της εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας ξεκίνησε το 2022 και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στους πελάτες, την κοινωνία αλλά και στο προσωπικό της τράπεζας και οι οποίες έδειξαν ότι πραγματικά υπήρχε ανάγκη για κάτι πιο μοντέρνο, πιο φρέσκο.
Η πρόκληση τώρα είναι να επικοινωνήσουμε την αλλαγή ότι η τράπεζα είναι καθολικά προσβάσιμη, συμπεριληπτική και μία κοινωνικά συμμετοχική, ανέφερε.
Επιπλέον, σημείωσε, θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι προσφέρουμε σύγχρονες και ευέλικτες λύσεις.
«Ένα από τα πράγματα που μας λένε πολλοί πελάτες είναι πρέπει να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία και λίγο μεγαλύτερη ευελιξία», τόνισε.
Τεχνολογικές επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ
Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα στην επόμενη τριετία, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να πραγματοποιήσει τεχνολογικές επενδύσεις, ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ στο προσεχές διάστημα η Snappi, η ψηφιακή neo bank της Πειραιώς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στους νέους, ενώ έχει αιτηθεί ευρωπαϊκής άδειας.
Με την ψηφιακή τράπεζα Snappi, η τράπεζα κάνει μια σαφή επιλογή υπέρ του digital banking πρωτοπορώντας στον ελληνικό κλάδο.Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο περιθώριο της παρουσίασης ο κ. Μεγάλου: «από τα έξι εκατομμύρια πελάτες μας, έχουμε υπολογίσει ότι οι 600.000 χρησιμοποιούν neobanks».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Snappi βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον CEO να διευκρινίζει ότι το αίτημα αφορά σε ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια.
Ευκαιρίες ανάπτυξης και προκλήσεις
Όπως σχολίασε ο CEO, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο «καλύτερο σημείο» των τελευταίων ετών, καθώς είναι «μια από τις αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη», με τον κ. Μεγάλου να σημειώνει χαρακτηριστικά πως υπάρχουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στο κομμάτι το asset management.
Γενικότερα, η διοίκηση επιβεβαίωσε πως ο δείκτης κόκκινων δανείων υποχωρεί στο 3,5%, το λειτουργικό κόστος έχει απομειωθεί κατά 40% και τα κέρδη μετά φόρων να αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ το 2024.
Σε ότι αφορά τους στόχους του business plan για την τριετία 2024 – 2026 ο κ. Μεγάλου εξέφρασε την πεποίθησή του για την επίτευξή τους υπογραμμίζοντας το ισχυρό track record της διοίκησης τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων με αφετηρία το Agenda 2020 που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2017 και αποτέλεσε τον οδικό χάρτη του μετασχηματισμού της τράπεζας.
Παράληλλα, ο κ. Μεγάλου δήλωσε πως η έγκριση της καταβολής μερισμάτων από την Εποπτεία σηματοδοτεί για τις ελληνικές τράπεζες την επιστροφή στην κανονικότητα, και εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα πληρώσουμε μέρισμα στους μετόχους μας μετά από 16 χρόνια».
Πρόκληση για την τράπεζα, αποτελούν τα στεγαστικά:
«Μας απασχολεί έντονα η αύξηση της χρηματοδότησης στα στεγαστικά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus και αναφέρθηκε στο παράδοξο που επικρατεί στην ελληνική αγορά που δεν είναι άλλο από την έκρηξη συναλλαγών στο real estate χωρίς όμως να υπάρχει ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.
«Οι πιο πολλές συναλλαγές γίνονται με ίδια κεφάλαια».
πηγή: CNN Greece