‘Τα οικονομικά δεδομένα θυμίζουν ημέρες… 2010, ενώ ήδη ζεσταίνει τις μηχανές του ο οδοστρωτήρας του εργασιακού χάρτη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Την εφαρμογή ενός «Μνημονίου ελληνικής ιδιοκτησίας» δρομολογεί η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ορμή του κορωνοϊού. Η γλώσσα των αριθμών αποτυπώνει τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και κυοφορεί ανησυχίες για τις δυνατότητες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Οι θλιβερές αντιστοιχίες, μάλιστα, με τη στατιστική εικόνα που οδήγησε τη χώρα στο τούνελ των προγραμμάτων προσαρμογής ανακαλούν στη συλλογική μνήμη τις περιόδους των πρώτων ετών της περασμένης δεκαετίας.
Χειρότερα από τα μνημονιακά χρόνια
Η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπολογίζεται στο 11%, το πρωτογενές έλλειμμα ξεπερνάει τα 18,2 δισ. το 2020, ενώ το αντίστοιχο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών φτάνει τα 10,5 δισ. στο 11μηνο του 2020. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αγγίζει το 200% του ΑΕΠ -199,9% με βάση τα στοιχεία της Eurostat- και είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Συν τοις άλλοις, προεξοφλείται η θεαματική άνοδος των δεικτών της ανεργίας μετά τον τερματισμό του καθεστώτος των αναστολών συμβάσεων. Ήδη το 2020 θεωρείται ως η χειρότερη χρονιά για την απασχόληση από το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. Εργάνη, το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του περασμένου έτους καταγράφηκαν 844.443 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το 2019. Επιπλέον, το αδιέξοδο των φορέων της αγοράς καθρεφτίζεται στο βουνό των 9 δισ. ιδιωτικού χρέος -το δεκάμηνο της πανδημίας-, πέραν των 30 δισ. ευρώ παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες.
Αντί για ευρωπαϊκή διαγραφή χρεών, ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στο «όχι» στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που ασπάζονται και οι επαγγελματικοί φορείς- για διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας προκρίνει τη διαπραγμάτευση, με τους θεσμούς, του νέου προγράμματος «Γέφυρα» για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που θα περιλαμβάνουν μόνο τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν! Για όλους όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους δρομολογείται η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το πόρισμα Πισσαρίδη, που αποτελεί το νέο κυβερνητικό «ευαγγέλιο», προσδιορίζει ως «ζόμπι» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δικαιολογώντας τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνιζε πως «η πρόταση που πρέπει να κομίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι η μερική διαγραφή χρέους των χωρών – μελών της Ε.Ε. ώστε η διαγραφή αυτή να μετακυλιστεί στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία», ο κ. Μητσοτάκης προέτασσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το «ταξιδιωτικό» πιστοποιητικό εμβολιασμού! Ο πρωθυπουργός, εντέλει, εισέπραξε την άρνηση των επικεφαλής των κρατών – μελών της Ε.Ε…
Σχέδιο «απαλλαγής» από τα επιδόματα
Το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της οικονομικής δραστηριότητας επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση υπό το κράτος του πανικού για το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας στον προϋπολογισμό. Το σήμα που εξέπεμψε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι οι «πόροι δεν είναι απεριόριστοι», καθώς και οι αριθμοί του προϋπολογισμού, που αναφέρουν ότι για το πρώτο τρίμηνο έχουν εγγραφεί μέτρα στήριξης 6,5 δισ. ευρώ και για το σύνολο της χρονιάς 7,5 δισ. ευρώ, ανεβάζουν το επίπεδο του κυβερνητικού συναγερμού. Βασικό πρόταγμα του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί ο δραστικός περιορισμός των ειδικών επιδομάτων για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων και της κάλυψης των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Στη γαλάζια προμετωπίδα εντάσσεται και το ψαλίδισμα των αναστολών πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες θα ισχύσουν από τον Φεβρουάριο, κυρίως για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή.
Οδοστρωτήρας στο εργασιακό δίκαιο
Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο -αντί χορήγησης οικονομικών ενέσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς- προχωρά σε νέες ενέσεις αισιοδοξίας, με αιχμή τη δέσμευση του Γιώργου Γεραπετρίτη για «4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο». Ο κόσμος της εργασίας, μάλιστα, θα αντικρίσει μόνο τον… οδοστρωτήρα μετά την παρέλευση της πανδημίας. Μόλις προχθές -έπειτα από την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το έναυσμα για την προώθηση του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, σαφής είναι η στόχευση του Μαξίμου να κλείσει το μάτι στον ΣΕΒ επενδύοντας στην απελπιστική κατάσταση των εργαζομένων. Αποδεικνύεται άλλωστε ότι τα φιλοδωρήματα των 534 ευρώ και η πριμοδότηση των απολύσεων (εποχικοί εργαζόμενοι, πρόγραμμα «Συν-Εργασία») είναι μέρος ενός συνειδητού σχεδίου για την εδραίωση της φθηνής εργασίας.
Ο πανικός γεννά «δόγμα εσωτερικής ασφάλειας»
Η κυβέρνηση, πιστοποιώντας την απόλυτη συναίσθηση των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν από την αξιοποίηση της κρίσης ως νεοφιλελεύθερης ευκαιρίας, προωθεί ήδη το νέο «δόγμα εσωτερικής ασφάλειας». Η εντατικοποίηση του κρατικού αυταρχισμού -με αιχμή το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- επιβεβαιώνει το διαχρονικό αξίωμα που θύμισε -μιλώντας στην ΑΥΓΗ- στέλεχος της ΔΑΚΕ. «Σκληρά κοινωνικά μέτρα και καταστολή πάνε χέρι – χέρι»…
Πανικός και αλληλοαδειάσματα
Κυβερνητικό κομφούζιο επικρατεί ενόψει των νέων βημάτων για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η βαριά σκιά της πανδημίας στα στοιχεία του προϋπολογισμού οδηγεί σε πανικόβλητους σχεδιασμούς, που δεν διαθέτουν -σε κάποιες περιπτώσεις- τη σφραγίδα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Οι ένοικοι του Μαξίμου κυκλώνουν στο ημερολόγιο την 8η Φεβρουαρίου για την «επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού», σε αντιδιαστολή με τις ενστάσεις που διατυπώνει η πλειονότητα των εμπειρογνωμόνων για την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ένα μπρα-ντε-φερ -όπως το χαρακτήρισαν οι παροικούντες τη Γαλάζια Ιερουσαλήμ- ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη χρονική αφετηρία της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. Η πρωθυπουργική αποστροφή ότι «κάποιες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα» ερμηνεύτηκε ως «άδειασμα» προς τον υπουργό που είχε σπεύσει να κηρύξει την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ωστόσο επέμεινε να στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου από τα τηλεοπτικά παράθυρα. «Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή» σημείωνε μεταξύ άλλων θέτοντας με αιχμηρό τρόπο τα ερωτήματα: «τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ.: όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό), να πάνε να πνιγούν, να πεθάνουν, να μείνουν άνεργοι;». Γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης «οδηγεί το Μαξίμου σε τακτική υποχώρηση στο θέμα των χιονοδρομικών» καθώς «κατόρθωσε να συσπειρώσει τους βουλευτές περιοχών που ‘αιμοδοτούνται’ οικονομικά από τις τουριστικές ροές του χειμώνα». Θεωρούν μάλιστα πως την ερχόμενη εβδομάδα «το θέμα των χιονοδρομικών θα παραμείνει στην επιφάνεια, καθώς η κυβέρνηση καλείται πλέον να παρακάμψει τις διαφωνίες των επιστημόνων. Εκτός κι αν παρατείνει το άνοιγμα ρισκάροντας τις εκρήξεις του Άδωνι», όπως τονίζουν με νόημα…
Επιστημονικό μπλόκο
Έκθετο άφησε, παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης το «όχι» των εμπειρογνωμόνων στο άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ από αυτή την εβδομάδα. Λίγες ώρες πριν την προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι «θα προταθεί να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ αλλά και να εργαστούν οι λαχειοπώλες, οι οποίοι είναι άτομα που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους» επιχειρώντας να ποδηγετήσει τους επιδημιολόγους! Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι «η δραστηριότητα στον ΟΠΑΠ αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κρατικά ταμεία, ενώ ο κλάδος απασχολεί 20.000 εργαζόμενους». Ωστόσο, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα λειτουργήσουν ξανά από την 1η Φεβρουαρίου, «εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα». Τέλος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης δρομολογείται για τα μέσα Μαρτίου, ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων άθλησης.
πηγή: avgi.gr