Την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το εύρος των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της παραλαβής του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, παράλληλα διαπιστώνεται ένα σαφές άνοιγμα προς την Ελλάδα.
Ήδη, έχουν προηγηθεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου Τραμπ αλλά και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες μετά την εκλογή του.
Στην ίδια λογική της προσέγγισης εντάσσεται η πρόσκληση προς το υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για έκτακτο ταξίδι αστραπή στην Ουάσιγκτον, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal.com υπάρχει στροφή της Αμερικής προς τον άξονα της Μεσογείου, που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο, απλά τα αποτελέσματα δεν δεν έχουν φανεί ακόμη διά γυμνού οφθαλμού.
Ο άξονας της Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, δημιουργήθηκε αθόρυβα από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ σε συνεργασία με μικρή ομάδα διπλωματών, ανάμεσα στους οποίους έχει και σήμερα υψηλή θέση ο πολυτάλαντος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος εκπλήσσει με τη διαπίστωση ότι διαθέτει απίθανους διαύλους επικοινωνίας με το δύσκολο σύστημα της Ουάσιγκτον.
Την «γραμμή» του Μίτσελ για την επιστροφή της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν ο αντικαταστάτης του Φίλιπ Ρίκερ και στελέχη στη Διεύθυνση Νότιας Ευρώπης, όπως η Γιούρι Κιμ, η οποία γνωρίζει άριστα την περιοχή μας και ήδη έχει διοριστεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, ως η νέα Πρέσβειρα.
Με δεδομένη την μη αλλαγή της τουρκικής στάσης, η οποία βρίσκεται ήδη σε μία στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, οι Αμερικανοί είναι αναγκασμένοι πλέον -και τα αστεία τελείωσαν- να αλλάξουν τη στρατηγική τους για την ευρύτερη γειτονιά μας. Ενώ όλα αυτά τα χρόνια -ένας αξιωματούχος μου είπε ότι ισχύει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- στήριζαν όλη τη στρατηγική τους γύρω από την Τουρκία, τώρα εξαναγκάζονται να εκπονήσουν μία νέα πολιτική, η οποία θα αποστασιοποιηθεί από την κατοχική δύναμη.
Τα τηλεφωνήματα, λοιπόν, των κ. Τραμπ και Πενς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να ιδωθούν μέσα από το φακό της υλοποίησης της στρατηγικής του Γουές Μίτσελ. Αποφασίστηκε μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες να ξεκινήσει μία σειρά υψηλού επιπέδου επαφών, που θα καταλήξουν με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.
Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για επίσκεψη 48 ωρών μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη 17 Ιουλίου, κατά την οποία θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.
Η Αμερική επιθυμεί άμεση συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με την Ελλάδα και ζητά να καθοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της στην Αθήνα, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Πομπέο.
Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επανάληψη των τριμερών χωριστών συναντήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πιστεύουν στην Ουάσιγκτον ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις εξυπηρετούν τη νέα αμερικανική στρατηγική στη Μεσόγειο.
Ανεξαρτήτως αυτών, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου υπάρχει έντονη κινητικότητα με αφορμή τη στάση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν ο οποίος φαίνεται ότι τελικά έχει επιλέξει τη σύγκρουση τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες και τις εξελίξεις.