Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Η Παγώνη δεν ασπάζεται τη μελέτη του Λύτρα

Τη νέα μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση και την οποία δημοσίευσε ο καθηγητής Λύτρας, σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (28.09.2022) στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Λύτρα, η θνησιμότητα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη μελέτη των δύο καθηγητών (από απαρχή της πανδημίας του κοροναϊού έως και τον Μάιο του 2021), και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα νέα αυτά ευρήματα, η Ματίνα Παγώνη είπε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις έρευνες του και να βγάζει τα στοιχεία του, ωστόσο συμπλήρωσε πως «εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία».

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρας μας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση του ιιού φορτίου σε πολλές περιοχές, όπως υπάρχει και μικρή αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες covid και στις μονάδες».

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι σύμφωνα με τις μελέτες θα καλύψουν την Όμικρον 4 και 5 και θα είμαστε καλυμμένοι για 9 μήνες.

Ερωτηθείσα για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν, η Ματίνα Παγώνη απάντησε:

όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
επαγγελματίες υγείας
διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κοροναϊό

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων