Στην Ακρόπολη στράφηκαν τα διεθνή ΜΜΕ περιγράφοντας τον καύσωνα στην Ευρώπη. Το BBC μετέδωσε ότι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού αναπτύχθηκαν στην Ακρόπολη «για να φροντίζουν τους επισκέπτες – πολλοί εκ΄των οποίων παρουσίασαν δυσφορία, λόγω της ζέστης». Με φυλλάδια ενημερώθηκαν και οι τουρίστες ότι στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν χώροι με κλιματισμό»,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News, ενημερώνοντας ότι η Ακρόπολη έκλεισε «για το κοινό τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.»
Την ίδια ώρα πυκνώνουνοι προειδοποιήσεις ότι στην Ιταλία θα καταγραφεί νέο ρεκόρ ακραίας θερμοκρασίας ξεπερνώντας το «φράγμα» των 48,8 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Σε 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Φλωρεντίας και της Ρώμης, υπάρχει προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 F) σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας.
Την Πέμπτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου στα ιταλικά νησιάΣικελία και Σαρδηνία: «πιθανώς οι πιο καυτές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη».
Από τον Κέρβερο στον Χάρο
Το BBC Weather μεταδίδει ότι «καθώς ο Κέρβερος όπως ονομάστηκε στην Ιταλία ο καύσωνας, ακολουθεί ο Χάρων που στην ελληνική μυθολογία παραδίδει ψυχές στον κάτω κόσμο και αναμένεται να ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς στη Ρώμη και στους 47 βαθμούς Κελσίου. στο νησί της Σαρδηνίας.
Ο αντίκτυπος της ακραίας καλοκαιρινής ζέστης έφερε στο επίκεντρο έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με την οποία έως 61.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Χοάν Μπαλέστερ, καθηγητής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, ανέφερε πως η Γαλλία έμαθε το μάθημά της από τον καύσωνα του 2003 το οποίο χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να
Στην Κροατία, 56 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία αεροσκάφη προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που επεκτάθηκε γρήγορα χθες Πέμπτη λόγω των ισχυρών νοτιάδων κοντά στην πόλη Σιμπενίκ στην Αδριατική θάλασσα.
Η φωτιά κατέκαψε το χωριό Γκρεμπαστίτσα, αυτοκίνητα και σπίτια έχουν καταστραφεί.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υπολογίζεται ότι ήταν η πιο καυτή εβδομάδα εδώ και 125.000 χρόνια.
Πηγή: BBC
Πηγή: ertnews.gr