Σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος αποχαιρετά τον «Πρόεδρο των Επιμελητηρίων», τον Γιώργο Κασιμάτη. Έναν άνθρωπο της αγοράς, με πρακτική αντίληψη για τα ζητήματα της οικονομίας, ο οποίος παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο έδινε ταυτόχρονα και τη μάχη ενάντια στους παραλογισμούς που οδηγούσαν σε ασφυξία. «Η εύκολη λύση της φορομπηχτικής πολιτικής πρέπει επιτέλους να σταματήσει» σημείωνε σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του.
Οι άνθρωποι που θα συγκεντρωθούν – και θα είναι πολλοί – για να αποχαιρετήσουν σήμερα τον Γιώργο Κασιμάτη, δεν συμμερίζονται τη «μαγική εικόνα» που θέλησε να μεταφέρει ο πρωθυπουργός χθες βράδυ στο συνέδριο του Economist. Η πραγματική αγορά έχει άλλη εικόνα, που δεν είναι «μαγική» αλλά σχηματίζεται μέσα από την καθημερινή περιπέτεια της επιχειρηματικής επιβίωσης. Οι πάντες σήμερα λένε «τουλάχιστον να αντέξουμε». Οι πάντες σήμερα λένε πως η τρόικα πάτησε τόσο πολύ το «γκάζι» της ύφεσης που ακόμη κι αν έμπαινε «φρένο» σήμερα, όπως ένα αυτοκίνητο κάνει άλλα εκατό μέτρα για να σταματήσει έτσι και η οικονομία θα ήθελε άλλα δυο χρόνια. Πόσο μάλλον που δεν μπαίνει «φρένο» στην ύφεση και συνεχίζονται οι λογικές «αφαίμαξης».
Η «μαγική εικόνα» του πρωθυπουργού, χθες βράδυ, βασίστηκε στις τράπεζες, στο ΕΣΠΑ, στην πληρωμή των χρωστούμενων από το κράτος και στον τουρισμό. Ας το δούμε ένα- ένα. Στις τράπεζες η κυβέρνηση υπέστη «συντριπτικό κάταγμα» αφού ακυρώθηκε η στρατηγική επιλογή της για συγχώνευση Εθνικής και Eurobank. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, διαφωνώντας με το χρηματιστήριο που έστειλε και χθες στον βυθό τις τραπεζικές μετοχές.
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση κεφαλαίων για όλα τα προγράμματα κυμαίνεται περίπου στο 49%. Τα τομεακά (των υπουργείων) προγράμματα σημειώνουν απορρόφηση 47% και των περιφερειακών περίπου το 52%. Τα ποσοστά αυτά είναι απογοητευτικά εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι το ΕΣΠΑ, θεωρητικά, λήγει στο τέλος του 2013. Θα τα «δώσουμε όλα» στην παράταση; Μακάρι να γίνει, αλλά αυτό προϋποθέτει άλλη ευελιξία και άλλες ταχύτητες που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιδειχθεί.
Πάμε και στα χρωστούμενα τώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο ήταν 8,132 δισ. ευρώ. Πως θα εξοφληθούν μέσα σε ένα χρόνο όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός; Και όλα τα χρήματα των δόσεων να έδινε, πάλι δεν θα έφταναν.
Τώρα σε ότι αφορά τις μεγάλες ελπίδες που έχουν επενδυθεί στον τουρισμό, καλό να είναι να κρατούν όλοι μικρό καλάθι. Είναι μέσα Απρίλη και πάρα πολλά ξενοδοχεία είναι κλειστά. Σε πάρα πολλά, τους έκοψαν το ρεύμα και γίνονται ρυθμίσεις για επανασύνδεση. Έχουν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και απλήρωτους εργαζόμενους. Έχουν δάνεια τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον τζίρο τους και τα περισσότερα είναι «κόκκινα». Φέτος αναγκάζονται να πουλάνε με ακόμη χαμηλότερες τιμές. Από πού προκύπτει λοιπόν πως το ερχόμενο φθινόπωρο οι ξενοδόχοι θα είναι χαμογελαστοί;
Άρα, χωρίς την παραμικρή διάθεση να παριστάνω την Κασσάνδρα, οι παραδοχές του πρωθυπουργού έχουν σοβαρά κενά και δεν αντανακλούν την πραγματική ζωή των πραγματικών ανθρώπων μέσα στην πραγματική αγορά. Και εν πάση περιπτώσει, η βίαιη «εσωτερική υποτίμηση» στην οποία υποχρεωθήκαμε από τους δανειστές μας, δεν πρέπει να σημαίνει και υποτίμηση της νοημοσύνης μας.
ΥΓ: Όποιος επιλέγει να κυβερνάει με «μαγική εικόνα» θα πρέπει να έχει έτοιμο και «μαγικό χαλί» να φύγει, όταν η πραγματικότητα θα πάρει την εκδίκησή της.