Το 1989, εν μέσω αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων, δεκάδες κράτη ενώνονται έτσι ώστε να υπογράψουν μια συνθήκη που να αποσκοπεί στην αναστολή της επέκτασης μιας τεράστιας τρύπας στο στρώμα του όζοντος της Γης. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έχει καταφέρει ακριβώς αυτό. Αλλά έχει κάνει κάτι που οι αρχιτέκτονες δεν είχαν ποτέ επιδιώξει. Έχει γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία της Αμερικής στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό είναι το εκπληκτικό συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Geophysical Research Letters, η οποία αναθεωρεί τις συνέπειες της σχεδόν 30ετούς συνθήκης που έθεσε σε σταδιακή κατάργηση τους χλωροφθοράνθρακες (CFC) και αργότερα τους υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFCs) αφού οι επιστήμονες καθόρισαν ότι αυτές οι ενώσεις καταστρέφουν το όζον στη στρατόσφαιρα της Γης. Δεδομένου ότι οι χλωροφθοράνθρακες και τα υδροχλωροφθοράνθρακες είναι επίσης ισχυρά αέρια θερμοκηπίου, η σταδιακή εξάλειψή τους είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ατμοσφαιρική ρύπανση των ΗΠΑ: Μεταξύ του 2008 και του 2014, το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ οδήγησε σε μείωση των αερίων θερμοκηπίου με το μισό σχεδόν όφελος όλων των άλλων κανονισμών για το κλίμα.
«Αυτό είναι κάτι που έχει συζητηθεί για λίγο καιρό, το διπλό όφελος από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που περιορίζει τις ζημιές στο στρώμα του όζοντος, περιορίζοντας επίσης την αλλαγή του κλίματος», δήλωσε η Rachel Cleetus, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής και επικεφαλής οικονομολόγος στο πρόγραμμα Climate and Energy. «Είναι επειδή όλες αυτές οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον είναι επίσης πολύ ισχυρά αέρια του πλανήτη.»
Πράγματι, οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά μέσα, προωθητικά αερολυμάτων, επιβραδυντικά φλόγας και άλλα έχουν δυναμικό παγίδευσης θερμότητας εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από το διοξείδιο του άνθρακα σε ένα χρονοδιάγραμμα αιώνων. Ενώ η προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει τα κλιματικά οφέλη του Πρωτοκόλλου σε παγκόσμια κλίμακα, η νέα μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τι σημαίνει η εφαρμογή της για την κλιματική ρύπανση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο εφαρμόστηκε από την Πράξη Clean Air Act του EPA, οι ΗΠΑ είδαν μια σχεδόν ολοκληρωτική σταδιακή κατάργηση των χλωροφθορανθράκων (CFC) από το 1996 και 95% μείωση των υδροχλωροφθορανθράκων από το 1998. Σύμφωνα με δεδομένα από το δίκτυο παρακολούθησης ατμόσφαιρας της Εθνικής Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ωκεανικής Ατμόσφαιρας, η Lei Hu από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder και οι συνεργάτες της κατέδειξαν ότι από το 2008 έως το 2014 η εξάλειψη αυτών των ουσιών είχε την αντίστοιχη κλιματική επίδραση στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 170 εκατομμύρια τόνους ετησίως . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνεχής εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και οι τροποποιήσεις του θα μπορούσαν να διασφαλίσουν περίπου 500 εκατομμύρια τόνους CO2 από το αποτύπωμα άνθρακα ετησίως μέχρι το 2025, σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών του 2005.
Στο πλαίσιο αυτό, 500 εκατομμύρια τόνοι CO2 αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του τι πρέπει να μειώσουμε για να επιτύχουμε τον στόχο του Πακιστάν για το κλίμα, να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 26 έως 28 τοις εκατό μέχρι το 2025. Αυτό το ποσό είναι επίσης κοντά στις ετήσιες εκπομπές των ΗΠΑ από ολόκληρο τον τομέα της γεωργίας.
Υπάρχει μία παγίδα: Σήμερα, τα κλιματικά οφέλη της περικοπής CFC και HCFC αντισταθμίζονται, εν μέρει, από τη χρήση υδροφθορανθράκων (HFC), οι οποίοι δεν καταστρέφουν το όζον όπως τα πιο γοητευτικά ξαδελφάκια τους, αλλά εξακολουθούν να είναι εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές πιο αποτελεσματικοί στην παγίδευση θερμότητας από το CO2. Τα καλά νέα είναι ότι πέρυσι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που προσχώρησαν στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ συμφώνησαν να περιορίσουν τη μελλοντική παραγωγή και κατανάλωση HFC και με την έγκριση της τροπολογίας του Κιγκάλι.
Η νομικά δεσμευτική τροπολογία, η οποία υποχρεώνει τις πλούσιες χώρες να σταματήσουν την παραγωγή και τη χρήση των HFC μέχρι το 2018, χαιρετήθηκε από τον τότε υφυπουργό κ. John Kerry ως το “το πιο σημαντικό βήμα” στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα από 170 χώρες.
Φυσικά, όσο θετικό είναι αυτό, πρέπει ακόμα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εάν θέλουμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δυστυχώς, ο κ. Trump και ο επικεφαλής της EPA, Scott Pruitt, εργάζονται επί του παρόντος για να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού και εκτοπίζοντας τους κανονισμούς του Ομπάμα για το κλίμα. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να προσφέρει σήμερα το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ – εκτός από τα άμεσα περιβαλλοντικά οφέλη – είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι είναι δυνατή μια ουσιαστική δράση.
«Ως πολιτικό πλαίσιο, [το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ] ήταν μια απίστευτη επιτυχία”, δήλωσε ο Cleetus, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. “Είναι αρκετά εντυπωσιακό πόσο γρήγορα οι χώρες μετακινούνται μαζί. Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι το πώς το πρωτόκολλο έχει ωριμάσει και έχει ενημερωθεί με την πάροδο του χρόνου.»
Ο Kevin Trenberth, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ατμόσφαιρα, συμφώνησε: «Αυτή είναι μια θαυμάσια διαφήμιση για την επιτυχία του Clean Air Act ακριβώς σε μια εποχή που υπονομεύεται από τη διοίκηση του Trump. Εάν κάποιος λάβει τις κατάλληλες ενέργειες, έχει συνέπειες και μπορεί πράγματι να λειτουργήσει.»