Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Η πρόταση της Κομισιόν για τη σωτηρία των τραπεζών Ελλάδας και Ιταλίας από τα κόκκινα δάνεια

Πρόταση για αλλαγή των κανόνων απεικόνισης ζημιών που προέρχονται από τη μαζική ρευστοποίηση κόκκινων δανείων έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσει τον τραπεζικό κλάδο να εξυγιανθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο προορίζεται για την υποστήριξη κυρίως των ιταλικών τραπεζών, ωστόσο μπορεί να ωφελήσει και τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους για μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο έγγραφο της Κομισιόν που αποκαλύπτει Bloomberg, προτείνεται η χαλάρωση των λογιστικών κανόνων μεταχείρισης των προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια σε επενδυτές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που εγγράφονται στα βιβλία τους.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πώληση πακέτων κόκκινων δανείων, σε μία κρίσιμη για τον εγχώριο κλάδο συγκυρία.

Άλλωστε στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την περίοδο 2019 – 2021, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής, περίπου 50%, προβλέπεται ότι θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Ως εκ τούτου, εάν περάσει το σχέδιο της Κομισιόν, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να εφαρμόσουν με μεγαλύτερη άνεση το σχεδιασμό τους.

Σημειώνεται πάντως πως η πρόταση της Επιτροπής, που θα συζητηθεί στις 4/12 στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο χαλαρών κανόνων, την εκποίηση τουλάχιστον του 20% των προβληματικών δανείων κάθε τράπεζας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί δεν εγκρίνει το σχέδιο, θεωρώντας ότι χαλαρώνουν υπερβολικά οι λογιστικοί κανόνες και εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας για τον τραπεζικό κλάδο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img