Η Κωσταντίνα, η Καρολάιν, η Ελένη, η Γαρυφαλιά, η Ανίσα, η Ντόρα και άλλες γυναίκες δολοφονήθηκαν από κακοποιητές.
Υπάρχουν περιστατικά που το θύμα είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα, που η αστυνομία είχε κληθεί από γείτονες και που οι γονείς και το οικείο περιβάλλον ήταν ενήμερο και τις είχε αγκαλιάσει στην προσπάθεια τους να απεμπλακούν από το θύτη. Τίποτα από τα παραπάνω δε στάθηκε αρκετό στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Οι δράστες είτε είναι άτομα που έχουν δώσει δείγματα της βίαιης συμπεριφοράς τους και στο παρελθόν, είτε άτομα υπεράνω πάσης υποψίας (όπως στην περίπτωση του πιλότου στα Γλυκά Νερά που ξεγελούσε την κοινή γνώμη για μεγάλο χρονικό διάστημα παριστάνοντας και ο ίδιος το θύμα) λειτουργούν μάλλον μεθοδικά και όχι εν βρασμώ όπως θέλουν να ισχυριστούν και αυτό προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις από το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν ήδη νιώσει το φόβο και τον κίνδυνο και είχαν απευθυνθεί στους οικείους τους. Κάποιες μάλιστα είχαν απειληθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα. Οι γυναίκες που ζουν μέσα σε κακοποιητική σχέση έχουν σαφή δείγματα. Φαίνεται μάλιστα πως τα τελευταία δύο χρόνια που λόγω COVID-19 πολλά ζευγάρια πέρασαν περισσότερες ώρες μαζί στον ίδιο χώρο μην έχοντας τη δυνατότητα λόγω περιορισμών να αποφύγουν την συναναστροφή, υπήρξε μεγάλη έξαρση σε περιστατικά έμφυλης βίας. Το 2021 συγκεκριμένα παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη αύξηση στον αριθμό κλήσεων προς τη γραμμή βοήθειας 15900 που το ποσοστό φτάνει στο 230%.
Μπορούμε να εικάσουμε ότι μια γυναίκα που ζει με έναν κακοποιητικό σύντροφο προφανώς αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο αλλά υπάρχουν διάφορες συμπεριφορές – τεχνάσματα με τα οποία ο θύτης απομακρύνει, αποδυναμώνει και ελέγχει το θύμα.
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τη λογική του θύματος αλλά και του θύτη με μοναδικό σκοπό να βοηθηθεί όποια γυναίκα βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις προσεγγίσαμε την ψυχολόγο Άννα Ντόκου για μια συζήτηση που σκοπό έχει να αφυπνίσει τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές καθώς και να μας προειδοποιήσει για «παγίδες» που πρέπει να εντοπιστούν από την αρχή μιας σχέσης.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της ψυχολόγου, Άννας Ντόκου εδώ