Η πυρκαγιά στο Μάτι δεν ανέδειξε μόνο τις τεράστιες αδυναμίες του ελληνικού κράτους στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατέδειξε παράλληλα τα όρια που έχει η διακυβέρνηση μιας χώρας με όρους επικοινωνίας και προπαγάνδας.
Η απόφαση των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα να μην τον βάλουν, το βράδυ της τραγωδίας, στο κάδρο με τους νεκρούς επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο δήθεν να τον προστατεύουν ενόψει των εκλογών αποδείχθηκε ατυχής, κοντόφθαλμη και τελικά καταστροφική.
Έτσι, αφού περάσαμε από επιχειρήματα του στυλ «ασύμμετρες απειλές», θυελλώδεις άνεμοι και πολλά άλλα παρόμοια αλλά τελικά αναποτελεσματικά μπροστά στο πλήθος των νεκρών συμπολιτών μας η κυβέρνηση αποφάσισε να στοχοποιήσει τα αυθαίρετα και τη Νέα Δημοκρατία στην οποία χρεώνει το διαχρονικό αυτό πρόβλημα. Ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο έχει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει έξω από την κυβερνητική ρητορική.
Παρόλα αυτά, η ατμόσφαιρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς βαριά, είναι… πένθιμη.
Ταυτόχρονα, όλοι περιμένουν -για πρώτη φορά όμως χωρίς πολλές ελπίδες- τις κινήσεις του πρωθυπουργού για να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα. Όλοι βλέπουν όμως ότι αυτή τη φορά όλα είναι εντελώς διαφορετικά.
Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργικού επιτελείου ελάχιστοι υπουργοί και βουλευτές είναι διατεθειμένοι να μπουν στο κάδρο της φωτιάς. Οι μόνοι που υποχρεωτικά δέχθηκαν να βγουν μπροστά ήταν οι Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Πάνος Σκουρλέτης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Φώτης Κουβέλης.
Την ίδια ώρα διαπιστώνεται με… δέος ότι η λαϊκή οργή, όπως εκφράζεται και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κοπάζει ενώ η κατάθεση αγωγών και μηνύσεων σε βάρος φυσικών προσώπων και υπηρεσιών επιβαρύνουν το κλίμα.
Εκτός όλων των παραπάνω ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τα… συντροφικά μαχαιρώματα καθώς βρίσκεται στη πλήρη εξέλιξη ένα «παιχνίδι ευθυνών», για το επικοινωνιακό βατερλό. Στο στόχαστρο βρίσκονται πρωτίστως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο διευθυντής επικοινωνίας του Μαξίμου, δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός.
Σε αυτή την εσωτερική αντιπαράθεση μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση του Δημήτρη Στούμπου, διευθύνοντος συμβούλου της Αυγής, ότι έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις.
Ο ανασχηματισμός, οι κατεδαφίσεις και η ΔΕΘ
Όλοι τελικά, περιμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Η πρώτη φαίνεται ειλημμένη και αφορά στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Πάνω σε αυτές, όπως όλα δείχνουν, θα οικοδομηθεί η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου. Το τι ακριβώς θα πετύχει μένει να αποδειχθεί, αλλά αρκετοί βουλευτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν το φόβο ότι δεν θα δημιουργήσει πρόσθετες εντάσεις λόγω της συγκυρίας.
Σε δεύτερο χρόνο, παρά τις διαψεύσεις όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό, πριν η μετά τη ΔΕΘ με τον οποίο εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «ισοφαρίσει» τις χαμένες φιέστες της εξόδου από τα μνημόνια.
Τέλος, στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος σκεπτικισμός για το ύφος της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση, αρχές Σεπτεμβρίου, που θα είναι -όπως όλα δείχνουν- η τελευταία πριν από τις εκλογές.