Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Λίβανο για κήρυξη πολέμου εναντίον της, εξαιτίας της επιθετικότητας από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Σιιτική Χεζμπολάχ, σε μια δραματική κλιμάκωση της κρίσης που απειλεί να αποσταθεροποιήσει και τον Λίβανο και την ευρύτερη περιφέρεια περαιτέρω.
Ο Λίβανος έχει αποτελέσει το κέντρο της περιφερειακής αντιπαλότητας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν από τη στιγμή που ο Λιβανέζος πολιτικός Σαάντ αλ-Χαρίρι – σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας – παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού το Σάββατο, κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στην τελευταία ομιλία του.
Ο Σαουδάραβας Υπουργός Υποθέσεων του Κόλπου, Ταμέρ αλ-Σαμπάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα «αντιμετωπιστεί ως κυβέρνηση που κηρύσσει τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία» εξαιτίας της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση Χαρίρι ότι δεν κατάφερε να αναλάβει αποτελεσματική δράση εναντίον της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Σαμπάν δήλωσε ότι «υπάρχουν εκείνοι που θα σταματήσουν τη Χεζμπολάχ και θα την στείλουν πίσω στις σπηλιές του νοτίου Λιβάνου».
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αλ-Αραμπίγια, πρόσθεσε: «Οι Λιβανέζοι πρέπει όλοι να γνωρίζουν τους κινδύνους που υφίστανται αυτή τη στιγμή και να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διορθώσουν την κατάσταση πριν φτάσουμε στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή».
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε ποιά ή ποιές ενέργειες θα μπορούσε να προχωρήσει η Σαουδική Αραβία εναντίον του Λιβάνου, μιας χώρας με αδύναμο και υπερχρεωμένο κράτος που εξακολουθεί να ανοικοδομείται από τον εμφύλιο πόλεμο των ετών 1975-90 και όπου ο ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι Σύρος πρόσφυγας. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ είναι τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική οργάνωση που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο του Λιβάνου και στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Χαρίρι που σχηματίστηκε πέρυσι.
Ο ισχυρός αντάρτικος στρατός της, θεωρείται ευρύτερα ισχυρότερος από τον στρατό του Λιβάνου και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία – ένα ακόμα θέατρο της αντιπαλότητας Σαουδικής Αραβίας-Ιράν – όπου η Χεζμπολάχ έχει δώσει μάχες υπέρ της κυβέρνησης.
Παράλληλα και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι λιβανέζικες αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραίτηση του Χαρίρι και ότι η σταθερότητα της λιβανέζικης λίρας δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Οι επόμενες μέρες και οι απαντήσεις τόσο της επίσημης κυβέρνησης του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ θα καθορίσουν την έκβαση της διαφαινόμενης νέας κρίσης με τη Σαουδική Αραβία.
Πηγές: Reuters, ΝΥΤ