Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Η σημασία της ασθένειας Τραμπ από τον κορωνοϊό για τις αγορές

Η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του, Μελάνια, νοσούν από κορωνοϊό, έσκασε σαν βόμβα στις διεθνείς αγορές και οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές: οι μετοχές και το πετρέλαιο υποχωρούν, το δολάριο και το αμερικανικό 10ετές ενισχύονται, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο καθώς σε έναν μήνα από σήμερα οι Αμερικανοί καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ηδη τα αμερικανικά futures δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ και οι αγορές της Ασίας σημείωσαν πτώση

Με απώλειες άνοιξαν και οι αγορές της Ευρώπης, ενώ το πετρέλαιο σημείωνε νωρίτερα απώλειες έως και 3%.

Η μόλυνση του προέδρου Τραμπ από Covid-19 μπορεί να ασκήσει ακόμα περισσότερες πιέσεις στις χρηματαγορές για τρεις λόγους, όπως αναφέρει το fxstreet.com:

1) Εγείρονται ερωτήματα για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν επιδιώκει να κλείσει συμφωνία με τη
δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Ωστόσο, άλλοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο αρχηγός του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, εμφανίζονται δύσπιστοι για ένα μεγάλο πακέτο ανακούφισης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η ισχυρή ηγεσία του προέδρου είναι κρίσιμης σημασίας στο να κλείσει συμφωνία και αν η προσοχή είναι στραμμένη στην ασθένειά του, τότε υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία να «κολλήσει».Οι αγορές έχουν αποδείξει ότι η πρόσθετη βοήθεια από την κυβέρνηση είναι συχνά πιο σημαντική από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Αν οι συνομιλίες τεθούν στο περιθώριο, οι μετοχές θα υποχωρήσουν.

2) Εκλογικό αποτέλεσμα με μικρότερο προβάδισμα

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ και ας μην ξεχνούμε ότι κι εκείνος είναι άνω των 70 ετών. Οι επενδυτές φάνηκαν ότι αρχίζουν να συνηθίζουν τον Μπάιντεν ως διάδοχο του Τραμπ στην προεδρία, που θα δώσει ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης και θα βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για την υγεία του Μπάιντεν – τουλάχιστον μέχρι να κάνει τεστ – αναμένεται να αυξηθούν. Επιπλέον, η συμπάθεια προς τον Τραμπ θα μπορούσε να ωθήσει τους ψηφοφόρους προς αυτόν και να προκαλέσουν δημοσκοπήσεις με μικρότερη διαφορά, αυξάνοντας την αβεβαιότητα.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει με ένα μικρότερο προβάδισμα, υπάρχει περισσότερος χώρος για τον Τραμπ να ασκήσει βέτο για τα αποτελέσματα, προκαλώντας δυνητικά μια συνταγματική κρίση. Αυτό είναι ένα σενάριο – εφιάλτης για τις αγορές

3) Δυναμικό δίδυμο Πενς – Πελόζι

Η τρίτη πηγή αβεβαιότητας προέρχεται από μια πιθανή επιδείνωση της υγείας του Τραμπ. Οι αναφορές μέχρι στιγμής είναι ότι ο πρόεδρος και η σύζυγός του είναι σε καλή κατάσταση χωρίς συμπτώματα. Ωστόσο, εάν αρρωστήσει, θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Πενς είναι συντηρητικός που μπορεί να ηγηθεί ως πιο παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός, αλλά η πολιτική του έχει ευθυγραμμιστεί με τον Τραμπ. Η Δημοκρατική Πελόσι, στο ρόλο της ως Προέδρου της Βουλής, μπορεί να γίνει Αντιπρόεδρος, προκαλώντας μια περίεργη κατάσταση.

Συμπέρασμα: Οι ανησυχίες για την έλλειψη ηγεσίας θα επηρεάζουν τις αγορές, μέχρι να επιστρέψει ο Τραμπ στην κανονική δράση, κάτι που μπορεί να πάρει πάνω από μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, οι πιέσεις στις αγορές θα συνεχιστούν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων