Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε ως η αντίθεση στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, θέση που θα μπορούσε να του δώσει τη δυνατότητα να παίξει τον κεντρικό διαμεσολαβητή σε διεθνείς συγκρούσεις.
Λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ απερίσκεπτα υπεραμύνθηκε του μονομερούς του αμερικανικού του δόγματος και ξεκίνησε τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, ο Μακρόν χρησιμοποίησε τις ίδιες βάσεις για να προωθήσει μια διαμετρικά αντίθετη στάση.
«Ο πολυμερισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι η πραγματοποίηση ενός οράματος για τον κόσμο που μας προστατεύει», δήλωσε ο Μακρόν στην πρώτη του εισήγηση στην ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η απάντηση στον Τράμπ ήταν ελάχιστα συγκαλυμμένη, ειδικότερα όταν πρόσθεσε αργότερα ότι ο πολυμερισμός στις διεθνείς σχέσεις πρακτικά «πιστεύει επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τη νομιμότητά να ενεργούν και να διατηρούν τις διεθνείς ισορροπίες».
Οι δύο άνδρες, που είχαν συνομιλίες σε καλό κλίμα τη Δευτέρα στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης, εμφανίζονται να μην έχουν πολλά κοινά στην πολιτική τους ατζέντα, ακόμα και αν ο Μακρόν έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Τράμπ από την ημέρα της εκλογής του.
Παρά την απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική του Τραμπ, ο Μακρόν προσπάθησε να μην απομονώσει την Ουάσιγκτον, αισθανόμενος την ευκαιρία να κυριαρχήσει στη σκέψη της και να ενισχύσει τον ρόλο της Γαλλίας, πυρηνικής δύναμης και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε παγκόσμιες υποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν επιδίωξε επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία παρά τις τεταμένες σχέσεις της με τη Δύση.
Παράλληλα, ενώ ο Τράμπ χαρακτήρισε την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν ως «ντροπή» και τη «χειρότερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί», ο Μακρόν την υπερασπίστηκε σθεναρά ως «καλή» και χαρακτήρισε τους αντιπάλους της ως «ανεύθυνους». Κατάφερε όμως να άρει αμέσως την κριτική που θα ακολουθούσε φυσιολογικά με την παραδοχή ότι οι φόβοι του Trump δεν ήταν εντελώς παράλογοι.
«Προτείνω ορισμένα ανεξάρτητα πρόσθετα στοιχεία ως προς τη συμφωνία, τα οποία ως σκοπό θα έχουν να ανακουφίσουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Μακρόν.
Γάλλοι και Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Μακρόν είχε επίσης μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανι, τη Δευτέρα, προειδοποιώντας τον ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές τάσεις στην περιοχή, οι οποίες προκαλούν την αντίδραση του Trump.
Επιπρόσθετα, παρά το ότι ο Τράμπ είχε απογοητεύσει τον Μακρόν με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή το 2015, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει σταματήσει να ελπίζει ότι θα μεταπείσει τον Αμερικανό ηγέτη.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις εμφανείς αντιθέσεις σε επίπεδο πολιτικής αλλά και ρητορικής, ο Μακρόν έχει επανειλλημμένα τονίσει ότι μοιράζεται ορισμένους στόχους με τον Τράμπ, όπως η προτεραιοποίηση της καταπολέμησης του Ισλαμικού κράτους και τις διεθνούς τρομοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, ο νεαρός Γάλλος ηγέτης εμφανίζεται να κερδίζει “πόντους” τόσο στην προσπάθεια του να επιλύσει τα διεθνή ζητήματα, όσο και στο να συμβιβάσει αντικρουόμενες θέσεις αλλά και να παίξει τον ρόλο του διεθνούς διαμεσολαβητή σε διεθνείς διενέξεις.
Πηγές: Reuters, AFP