Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα που προσφέρει δωρεάν προϊόντα περιόδου στις γυναίκες

Το νομοσχέδιο εισηγήθηκε η βουλευτής Μόνικα Λένον η οποία από το 2016 αγωνίζεται για να τερματιστεί η φτώχεια γύρω από την περίοδο επειδή υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν τα απαραίτητα προϊόντα.

Η Σκωτία έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει προϊόντα εποχής δωρεάν για όλους.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε την Τρίτη ομόφωνα το νομοσχέδιο για δωρεάν προϊόντα περιόδου. Το νομοσχέδιο εισηγήθηκε η βουλευτής Μόνικα Λένον η οποία από το 2016 αγωνίζεται ώστε να μην υπάρχει καμία γυναίκα που να μην έχει τα απαραίτητα.

Η φτώχεια της περιόδου (period poverty) είναι όταν εκείνοι με χαμηλό εισόδημα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατάλληλα προϊόντα περιόδου.

HTML tutorial

Μια έρευνα σε περισσότερα από 2.000 άτομα από τον Young Scot διαπίστωσε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες και κορίτσια που ρωτήθηκαν στο σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο στη Σκωτία είχε δυσκολευτεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου.

Με την εμμηνόρροια να διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου πέντε ημέρες, μπορεί να κοστίσει έως και 10 ευρώ το μήνα για ταμπόν και σερβιέτες, και μερικές γυναίκες αγωνίζονται να αντέξουν το κόστος.

Τι διαφορά θα κάνει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για τα δωρεάν προϊόντα περιόδου θέτει νομικό καθήκον στις τοπικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όποιος χρειάζεται προϊόντα περιόδου μπορεί να τα αποκτήσει δωρεάν.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα να στηρίξει το νομοσχέδιο, παρά την προηγούμενη αντίθεσή του λόγω «σημαντικών και πολύ πραγματικών ανησυχιών» σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων