Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε μια ισχυρή, αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της Χαμάς, στη στρατιωτική σύγκρουσή τους με το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ακύρωσε οποιαδήποτε πιθανότητα στο μέλλον για κοινή έρευνα και αξιοποίηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και κατασκευή αγωγών μεταφοράς ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.
Αν και ο στόχος του Ερντογάν ήταν το Ισραήλ, η απόφασή του αυτή αναμένεται να πλήξει περισσότερο την Τουρκία από ό,τι το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένες χώρες στην περιοχή, καθώς και με το Λίβανο (κάτι που μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό), για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου και την κατασκευή αγωγών προς την Ευρώπη, μερικώς για να αντισταθμίσουν την παραγωγή αερίου της Ρωσίας που περιορίστηκε λόγω κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.
Η Τουρκία δεν είχε τόση επιτυχία, καθώς έκανε μια περίεργη συμφωνία με ένα από τα μέρη που ισχυρίζονται τη διακυβέρνηση της Λιβύης για την κοινή αξιοποίηση της ανατολικής Μεσογείου, η οποία όμως απορρίφθηκε κατηγορηματικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Ακόμη υπονόησε ότι θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο κατά του Ισραήλ και να στείλει τον στρατό του στη Γάζα.
Λίγοι πίστεψαν αυτήν τη δήλωση. Ανάμεσα σε άλλους λόγους, η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει πολλές επαφές και προγράμματα με τον οργανισμό, οπότε οποιαδήποτε αβάσιμη επίθεση από την Τουρκία κατά του Ισραήλ δεν θα ληφθεί θετικά από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Τουρκία έχει αναπτυσσόμενους Κούρδους αντάρτες στα ανατολικά σύνορά της. Η μεταφορά του τουρκικού στρατού στο Ισραήλ μέσω αυτής της περιοχής, ώστε ο Ερντογάν να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, θα ήταν το λιγότερο ριψοκίνδυνη
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν μπορεί να αυτοσυγκρατηθεί. Όπως και άλλοι ηγέτες δεύτερης και τρίτης τάξεως στον κόσμο σήμερα, χρειάζεται συνεχώς να επικεντρώνει τα φώτα πάνω του. Με τις παραπάνω κινήσεις καταστρατήγησε οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σχετικά με τους πολύ αναγκαίους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.
Το Ισραήλ μπορεί τώρα να επαναλάβει τις συζητήσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με έναν αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο (East Med), που είχε αναβληθεί το 2022, εξακολουθεί πάντα να βρίσκεται στο κάδρο. Αν συμβεί αυτό, η Τουρκία θα βρεθεί στο περιθώριο αδυνατώντας να μετέχει και να καθορίσει τις εξελίξεις.
Με δεδομένες τις αναταραχές στην αγορά της ενέργειας και την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική διαθεσιμότητα της ρωσικής ενέργειας, η ικανότητα της Μέσης Ανατολής να παρέχει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας στην Ευρώπη αποκτά μεγάλη σημασία.
Το Ισραήλ διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 750 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Παρά τον πόλεμο με τη Χαμάς, το Ισραήλ συνεχίζει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου. Την Κυριακή, παραχώρησε 12 άδειες σε έξι εταιρείες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων της ιταλικής Eni και της Azerbaijan’s New Med.
Πηγή Forbes / Daniel Markind