Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή για φανουρόπιτα με μόλις 7 υλικά!
1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. κανέλα
3 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. σταφίδες
Ανακατεύουμε σε μπολ το ηλιέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί η πίτα εσωτερικά.
Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;
Η παράδοση για την Φανουρόπιτα έχει να κάνει με τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Αυτή λέει ήταν αμαρτωλή, σκληρή και άπονη με τους φτωχούς. Γι’ αυτό το λόγο πήγε στην κόλαση.
Ο γιος της, ο Άγιος Φανούριος, προσπάθησε να τη σώσει. τραβώντας την με τη βοήθεια ενός κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε έναν ζητιάνο). Ο Άγιος Φανούριος ζήτησε τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος όμως του είπε ότι δε μπορεί να τη σώσει διότι αυτή διέπραξε μεγάλη κακία όταν έσπρωξε τρεις γυναίκες στην κόλαση.
Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».