Ήταν θέμα χρόνου προτού η φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη που επικρατεί στην Wall Street εισχωρήσει και στις απάτες.
Η αμερικανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) επέβαλε πρόστιμα ύψους 400.000 δολαρίων σε δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι επενδύσεων για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις δραστηριότητές τους. Οι Delphia και Global Predictions αποδέχθηκαν την πληρωμή προστίμου προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεση.
Η Global Predictions μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφενός δηλώνει την πλήρη συνεργασία της με την έρευνα και της SEC και αφετέρου ότι έχει ξεπεράσει το θέμα καθώς «ξεκαθαρίσαμε στο τμήμα του marketing το πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη». Η Delphia από την άλλη δεν απάντησε στα αιτήματα του CNN για σχολιασμό.
Παρότι το πρόστιμο δεν είναι μεγάλο σηματοδοτεί την σαρωτική επίδραση και διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε τομές δραστηριότητας. Ο πρόεδρος της SEC σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «AI washing», κατά το γνωστό «Green washing».
Όπως είπε ο Γκάρι Γκέσλερ «Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι όταν εμφανίζονται νέες τεχνολογίες, μπορούν να δημιουργήσουν φρενίτιδα στους επενδυτές καθώς και ψευδείς ισχυρισμούς από κάποιους για τη χρήση τους. Αυτού το είδους το AI washing βλάπτει τους επενδυτές».
Τι είναι το «AI washing»
Πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης κατά το πρότυπο του Green washing. Οι εταιρείες που εμπλέκονται σε Green washing ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές (ψευδώς φυσικά), ή προωθούν κάποιο προϊόν που το παρουσιάζουν ως «πράσινο» (ενώ δεν είναι), ενώ οι εταιρείες που εμπλέκονται σε AI washing ισχυρίζονται ψευδώς ότι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους ή παρουσιάζουν τη χρήση της παραπλανητικά.
Μάλιστα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει χαρακτηρίσει ως εξαπάτηση ακόμη και την ανεπαρκή παρουσίαση των πιθανών κινδύνων από τις εταιρείες που όντως χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με τον πρόεδρο της SEC να προειδοποιεί σε ομιλία του τον περασμένο μήνα τις εταιρείες ότι μπορεί να κατηγορηθούν για παραβίαση της νομοθεσίας περί μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 η φρενίτιδα που ακολούθησε για τεχνητή νοημοσύνη ήταν αυτή που ώθησε τις αμερικανικές μετοχές σε ανοδικό ράλι στα τέλη του περασμένου έτους και μάλιστα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, φόβων ενδεχόμενης ύφεσης και γεωπολιτικών αναταραχών. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης εκφράζοντας ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στην ασφάλεια και στη διασπορά παραπληροφόρησης και τους κινδύνους που θα μπορούσε να ενέχει ακόμη και για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Με αφορμή την επιβολή του προστίμου στις δύο εταιρείες το άρθρο του CNN υπενθυμίζει τους κανόνες προστασίας των επενδυτών που έχει δημοσιοποιήσει η SEC μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η χρήση πιστοποιημένων επενδυτικών συμβούλων, η επαλήθευση των πληροφοριών από διαφοερετικές πηγές, η δυσπιστία για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών από διασημότητες ή influencers και τέλος ο «χρυσός κανόνας» κάθε επένδυσης: Αν κάτι παρουσιάζεται ως απίστευτα καλό, δεν είναι αληθινό, είναι απάτη.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr