Μια νέα προγραμματιζόμενη κεραία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά συσκευών 6G, έξυπνες εφαρμογές τύπου πόλης και τρισδιάστατα ολογράμματα. Ερευνητική ομάδα στη Βρετανία δημιούργησε μια δυναμική μετα-επιφανειακή κεραία (DMA) που θα μπορούσε να ελεγχθεί από έναν ψηφιακά κωδικοποιημένο μικροσκοπικό επεξεργαστή που είναι τεχνικά, μια προγραμματιζόμενη συστοιχία πύλης υψηλής ταχύτητας πεδίου (FPGA) — ένας τύπος επαναδιαμορφώσιμου κυκλώματος ενσωματωμένου σε ένα τσιπ.
Αυτό το πρωτότυπο, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, είναι το πρώτο στον κόσμο που λειτουργεί με σήμα 6G στη ζώνη κυμάτων χιλιοστών των 60 GHz και προορίζεται για βιομηχανικές, επιστημονικές και ιατρικές εφαρμογές.
Τα ευρήματα αναφέρονται λεπτομερώς στη επιθεώρηση «IEEE Open Journal of Antennas and Propagation». Το πιο προηγμένο πρότυπο κινητών επικοινωνιών σήμερα είναι το 5G. Αυτό το δίκτυο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 πριν γίνει ευρέως διαδεδομένο το 2019. Σήμερα, σχεδόν κάθε νέο smartphone μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυα 5G στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Το 6G το οποίο θα μπορούσε να είναι χίλιες φορές ταχύτερο από το 5G είναι το επόμενο στάδιο με τις τεχνικές προδιαγραφές του όμως να μην έχουν ακόμη αποφασιστεί όπως επίσης υποδομή και ο τεχνικός εξοπλισμός που απαιτούνται για να γίνει πραγματικότητα αυτό το δίκτυο. Οι τελικές προδιαγραφές για το 6G αναμένονται το 2028 και η εκκίνηση αναμένεται στις αρχές του 2030.
«Ο έξυπνος και εξαιρετικά προσαρμόσιμος σχεδιασμός της κεραίας μας θα μπορούσε να είναι ένας από τους τεχνολογικούς θεμελιώδεις λίθους της επόμενης γενιάς αναδιαμορφώσιμων κεραιών mmWave» λέει ο Μασούντ Ουρ Ρίμαν λέκτορας σε αυτόνομα συστήματα και συνδεσιμότητα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Πηγή Naftemporiki.gr