Στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας έγινε για πρώτη φορά παρουσίαση νεοφυών επιχειρήσεων στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μπάλας, Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας τεχνοβλαστού QCELL (η εταιρία έχει αναπτύξει την απεικονιστική τεχνολογία της φασματικής όρασης “spectral vision camera systems” με εφαρμογές στην ανίχνευση νεοπλασμάτων και καρκίνων του δέρματος) και ο Δρ. Δημήτριος Κουτσιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας EnzyQuest (η εταιρεία ανέπτυξε και παράγει το πρώτο εγχώριο μοριακό τεστ RT-PCR για την ανίχνευση του SARS CoV-2). Οι δύο ομιλητές ανέδειξαν τους παράγοντες επιτυχίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή τους.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η παρουσίαση επιτυχημένων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-up και spin-off) δημιουργεί ένα όραμα στους Έλληνες ερευνητές και ερευνήτριες, το οποίο αφενός καλλιεργεί το αίσθημα ότι η επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι εφικτή, και επιπλέον, κινητοποιεί και ενθαρρύνει τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της επιτυχίας και να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες στην πορεία από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την επιχειρηματική αξιοποίησή της.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η δυνατότητα ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων να απευθύνουν τα ερευνητικά προϊόντα τους στις μεγάλες διεθνείς αγορές ενεργοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.
Τέλος, ανέφερε πόσο σημαντική είναι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα στελέχη των επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, για την καθοδήγηση νέων start-up εταιρειών στο δρόμο προς την επιχειρηματική ωρίμαση και την επιτυχία.