Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Η Τουρκία ψηφίζει πρόεδρο και κυβέρνηση – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Από το πρωί της Κυριακής περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες και ως τις 5 το απόγευμα καλούνται να ψηφίσουν νέο πρόεδρο αλλά και κυβέρνηση, σε δύο διαφορετικές κάλπες. Στο αποτέλεσμα θα προστεθούν και οι ψήφοι από σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους που ψήφισαν σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης και υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει το φαβορί για την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο μπορεί να μην τα καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% που χρειάζεται για να βγει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο αντίπαλός του σε έναν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) να έρχεται τρίτη και να ακολουθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υποψήφιος του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.

Χθες Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε επτά ομιλίες και έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, τα γκάλοπ κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

Δεν είναι σαφές, όμως, αν ο κ. Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5% ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Επιπλέον,θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

Τελευταία ομιλία Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του AKP και ο μεγάλος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP, εκφώνησαν τις τελευταίες ομιλίες τους πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου οι εκλογές της Κυριακής να είναι αδιάβλητες. Με την ευκαιρία βρήκε και την αφορμή να επιτεθεί και στον βασικό του αντίπαλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου: «Κύριε Μουχαρέμ ζούμε σε ένα κράτος δικαίου». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και μια αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον οδηγίες.

Δεν είμαστε στους G20; Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι 17η χώρα. Φέτος σημειώσαμε ανάπτυξη ρεκόρ με 7,4%, μόλις δεύτεροι πίσω από την Ινδία και νούμερο ένα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν ζούσε ο δάσκαλος Ερμπακάν θα μας είχε πάνω σε ένα πολύ γρήγορο τρένο.

Τι είπε ο Ιντζέ

Από την πλευρά του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι την Κυριακή θα μπει τέλος στις διακρίσεις, τις σπατάλες δημοσίου χρήματος και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Κάνοντας ειδική αναφορά στη Συρία, τόνισε πως στα άμεσα σχέδια του είναι η αποστολή πρεσβευτή στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς του, που τον υποστήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Ιντζέ υποσχέθηκε πως θα επανέλθει η ιδιωτικότητα και θα επαναλειτουργήσουν οι στρατιωτικές σχολές: “Θα τελειώσουμε αύριο με τις διακρίσεις και θα σταματήσουμε αύριο να ξοδεύουμε τα χρήματα του κράτους. Αυτή είναι η 107η συγκέντρωση σε 50 ημέρες. Ο πρόεδρος τους αγκαλιάζει όλους. Δεν υπάρχει κανένας αριστερός, δεξιός, οπαδός του AKP ή του CHP. Θα είμαι πρόεδρος όλων. Αγία Κωνσταντινούπολη σε κοιτάζω από μια σκηνή στο Maltepe, φαίνεσαι τόσο όμορφη. Η Κωνσταντινούπολη είναι σαν πεδιάδα με παπαρούνες. Ήταν υπέροχα στη Σμύρνη, στην Άγκυρα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ήρθαν 5 εκατομμύρια. Ο Yahya Kemal είναι δικός μας, ο Necip Fazıl είναι δικός μας, ο Nazım Hikmet είναι δικός μας”.

Αύριο προειδοποιώ όλους τους κυβερνήτες και τους δημάρχους, μη κάνετε άλλο ρεζίλι την Τουρκία. Εσείς είστε η κυβέρνηση της Τουρκίας, όχι ο Ερντογάν. TRT αν δεν ήρθες εσύ στην ομίλία μου τι θα γίνει, τι θα γίνει κι αν ερχόσουν;» είπε στο ξεκίνημα ης ομλίας του ο Ιντζέ και τόνισε ότι η πρώτη του κίνηση ως πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι να σταματήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θα τελειώσω τη δουλειά των πρώτων 100 ημερών μέσα σε μία βδομάδα και σε 500 μέρες τη δουλειά πέντε ετών.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και η διοίκησή του θα είναι αυτόνομοι. Θα αγωνιστούμε χωρίς έλεος ενάντια στην τρομοκρατία, όπως το PKK, όπως το ISIS και οι FETO…

Θα διορίσω έναν πρέσβη στη Συρία εντός 100 ημερών. Πρέπει να έρθει η ειρήνη στην Τουρκία, στην περιοχή ευρύτερα, στον κόσμο. Θα κάνω το πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων. 4 εκατομμύρια Σύροι θα πάνε σπίτια τους με νταούλια και ζουρνάδες.

Θα δουλέψουμε για την κάθαρση στον αθλητισμό. Δεν θα παρέμβουμε στις επιλογές των ομάδων. Δεν θα τρέξουμε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Θα κάνω αυτό που χρειάζεται με αμερόληπτη κρίση. Μια ανεξάρτητη κρίση είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θα ξεκινήσουμε πρώτα εκεί.

Μέσα σε 100 ημέρες, κανείς δεν θα μπορεί να αγγίξει την ιδιωτική ζωή σας. Κανένα από τα τηλέφωνά σας δεν θα υποκλέπτεται. Όποιος ακούει τα τηλέφωνα του Προέδρου μπορεί να είναι διεστραμμένος.

Με τη δικαιολογία πως υπάρχουν σχολεία γκιουλενιστών, κλείνουν όλες οι στρατιωτικές σχολές. Γιατί οι δικαστές δεν έκλεισαν μία στις τρεις νομικές σχολές των γκιουλενιστών;. Θα ανοίξουμε αμέσως νέες στρατιωτικές σχολές.

Ξεδιάντροποι κόλακες, ακόλουθοι ΜΜΕ. Θα προβούμε αμέσως σε νομικές κινήσεις για τα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ο Ιντζέ, όταν τα παρευρισκόμενα ΜΜΕ διέκοψαν για να μεταδώσουν την ομιλία του Ερντογάν που ξεκινούσε την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλεγεί αύριο το βράδυ, ο πανικός θα αυξηθεί στις αγορές, τα επιτόκια θα αυξηθούν, η ισοτιμία με το δολάριο και το ευρώ θα αυξηθεί. Οι Σύροι θα συνεχίσουν να έρχονται. Το κράτος θα συνεχίσει να πέφτει. Τα τηλέφωνά σας θα συνεχίσουν να υποκλέπτονται.

Εάν κερδίσει ο Ιντζέ, η παραγωγή θα αυξηθεί, το δολάριο θα πέσει, τα επιτόκια θα πέσουν, το ευρώ θα πέσει. Η μετανάστευση των Σύρων θα σταματήσει, θα γίνουν ανεξάρτητα δικαστήρια, το κρέας θα μπει στις κατσαρόλες. Αν κερδίσω λεπτό, ο αδελφός μου από το ΑΚΡ, ο αδελφός μου του CHP, ο αδελφός τοου MHP, ο αδελφός του HDP, ο αδελφός του Καλού Κόμματος, 81 εκατομμύρια, το κόμμα Saadet, ο αδελφός του Δημοκρατικού Κόμματος, ολόκληρη η Τουρκία θα κερδίσει.

Προς το παρόν υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Maltepe, αλλά καμία τηλεόραση δεν μεταδίδει ζωντανή μετάδοση. Η ηθική σας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στον κόσμο. Θα κρίνουμε εκείνους που μπλοκάρουν αυτή τη ζωντανή μετάδοση σήμερα. Είναι ανηθικότητα. Ό,τι κι αν κάνετε, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων