Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Η Τουρκία στο σταυροδρόμι των… Erdoganomics!

Γράφουν οι:

– Χρυσή – Ουρανία Παπαδοπούλου, Business Management, London Metropolitan University / Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας
– Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφ. Παραγωγός.

Με ελάχιστες διεθνείς και τουρκικές δικλίδες ασφαλείας έναντι ενός ολοένα και αυταρχικότερου ηγέτη, μάλλον το εκλογικό σώμα θα είναι και η τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η σωφροσύνη. Η Goldman Sachs αναγνωρίζει πως η Άγκυρα θα υποχρεωθεί σε στροφή 180 μοιρών πριν τον Απρίλιο εξαιτίας του φαύλου κύκλου του πληθωρισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε από την αποδυναμωμένη λίρα και τα πραγματικά αρνητικά επιτόκια.

Από την τελευταία μεγάλη συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας του 2018, η οποία ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε δραστική αύξηση επιτοκίων λόγω του επείγοντος, ο Ερντογάν υπόκειται σε λιγότερους ελέγχους. Έχει απομακρύνει από το 2019 μέχρι σήμερα τρεις διοικητές της Τράπεζας της Τουρκίας, έχει απαλλάξει την επιτροπή νομισματικής πολιτικής από οποιονδήποτε, που έστω και κατά διάνοια μπορεί να ήταν κατά της χαλάρωσης και παρέκαμψε το υπουργείο Οικονομικών πολλές φορές. Μαζί με την ευρεία εκστρατεία κατά των πιθανών αντιπάλων του στα: Πολιτική, Δικαιοσύνη, Πανεπιστήμια, Κινήματα, ΜΜΕ, Στρατό και των 3 όπλων, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι εκλογές, προεδρικές και εθνικές, αναμένεται να διεξαχθούν έως το 2023, αν και θα μπορούσε να τις προκηρύξει νωρίτερα… μήπως και σώσει τίποτα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του και οι εθνικιστές σύμμαχοί του έχουν σχεδόν το 40%, έναντι του 54% στην αναμέτρηση του 2018. Η ημερομηνία των εκλογών, πάντως, προσφέρει έναν μπαλαντέρ εθνικιστικής απόχρωσης στον Ερντογάν, διότι συμπίπτει με τα 100χρονα της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μέχρι σήμερα η μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών ελαττώθηκε κατά 75%! Οι ψηφοφόροι δεν είναι πιθανό να αφήσουν ατιμώρητη την κακοδιαχείριση, ως ένα βαθμό… Συνεπώς, σε πρώτη ανάγνωση, θα θέσουμε το εξής θεμελιώδες ερώτημα: Η Τουρκία καταρρέει κάτω από τις ιδεοληψίες ενός ακραίου Ερντογάν που πίστεψε ότι θα γινόταν ο νέος Ατατουρκ ή θα επωφεληθεί από όλα αυτά; Η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας βουλιάζει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά η Τουρκία δεν έχει διαλυθεί. Φημολογείται ότι μόλις αποσυρθούν οι πολυεθνικες και οι επενδυτές η οικονομία θα καταρρεύσει. Από την άλλη, η Τουρκική οικονομία έχει τεράστιες αντοχές και μεγάλα αποθέματα χρυσού, για να στηρίξουν την αποδυναμωμένη λίρα.

Μήπως η Τουρκική λίρα δεν καταρρέει και απλά διολισθαίνει; Αν αυτό υφίσταται, θα σημειώσουν αύξηση η εξαγωγές της και με την εισροή κεφαλαίων θα αγοράσει τη διαφορά, με αποτέλεσμα σε ένα εξάμηνο από τώρα να έχει βγάλει πάνω από το μισό ΑΕΠ της. Η άλλη φημολογία είναι ότι τα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία συζητούν για swaps ύψους 5 δις μεταξύ των τραπεζών τους. Μια τέτοια συμφωνία ίσως να ωφελήσει το ασταθές Τουρκικό νόμισμα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα ωφεληθούν Αραβικά Εμιράτα από μία τέτοια συμφωνία. Πολλοί εικάζουν ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να αποφύγει την νέα κρίση…

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων