Στην Τράπεζα Πειραιώς θα είναι αύριο στραμμένα τα φώτα της αγοράς, καθώς ανοίγει το χορό των ανακοινώσεων για τις επιδόσεις του κλάδου στο σύνολο της περυσινής χρήσης.
Η διοίκησή της μετά τη συνεδρίαση του ΧΑ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του 2023 και τις εκτιμήσεις της για την πορεία των βασικών μεγεθών την ερχόμενη τριετία.
Η αποκρατικοποίηση
Οι σχετικές ανακοινώσεις αποτελούν το τελευταίο βήμα πριν την εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του συστημικού ομίλου και τη διάθεση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έως και του 27% των μετοχών του.
Πειραιώς: Σενάρια επίσπευσης της πώλησης του 27%
Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει προς το παρόν τα χαρτιά της για το ποσοστό που θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο του 20%, καθώς στόχος αποτελεί η προσέλκυση θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν επί του θέματος ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε σχέση με τον αριθμό των μετοχών που θα διατεθούν και δεν αποκλείουν να ρευστοποιηθεί μέσω του επικείμενου placement ακόμη και το σύνολο της κρατικής συμμετοχής.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Όπως λένε η όρεξη της επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη ελληνικού ρίσκου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 – 20 ετών και η πώληση ενός τόσο μεγάλου πακέτου μετοχών συνιστά ευκαιρία για τα funds που θέλουν να αυξήσουν τις θέσεις τους στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Το γύρισμα του ομίλου
Η αλήθεια είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες γυρίσματος χρηματοπιστωτικού ομίλου στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.
Την περασμένη δεκαετία, έχοντας λάβει πολλαπλή κρατική στήριξη σε συνέχεια του κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, βρέθηκε με δείκτη καθυστερήσεων στο 50% και κεφαλαιακής επάρκειας οριακά πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, αντιμετώπισε όπως όλες οι τράπεζες προβλήματα ρευστότητας, ενώ συρρικνώθηκαν σε πολυετή χαμηλά τα οργανικά της έσοδα.
Η εικόνα αυτή σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ως ποσοστό του συνολικού δανειακού της χαρτοφυλακίου, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στη ζώνη του 3,5% το 2023, οι δείκτες κεφαλαιακής ισχύς βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι, ενώ διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα για την υποστήριξη της παραγωγής νέων δανείων.
Ταυτόχρονα έχει ενισχύσει τις εργασίες της σε όλα τα επίπεδα και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκησή της θα ανακοινώσει την Τετάρτη την υπέρβαση του στόχου για την πιστωτική επέκταση κατά την περυσινή χρήση, σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω των αυξημένων πρόωρων αποπληρωμών από αξιόχρεους πελάτες.
Επιπλέον, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων από προμήθειες, δίνοντας έμφαση στους τομείς της διαχείρισης διαθεσίμων και των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη της χρήσης του 2023 αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να ικανοποιήσουν την αγορά, ανερχόμενα γύρω από τα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, με την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων να πλησιάζει το 15%.
Θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για την επιβράβευση των μετόχων μέσω μερίσματος με στόχο τη διανομή του 10% των κερδών του 2023, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το τριετές πλάνο
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές είναι το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας για την ερχόμενη τριετία.
Ο CEO του ομίλου Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάσει τις προοπτικές για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών την περίοδο 2024 – 2026, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων της περυσινής χρήσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι θα είναι οι εξής:
– Καθαρή κερδοφορία πέριξ του 1 δισ. ευρώ ετησίως με διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων της
– Σταδιακή αύξηση του ποσοστού των προς διάθεση κερδών τουλάχιστον στο 30%
– Ισχυρή πιστωτική επέκταση, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών αναπτυξιακών προγραμμάτων
– Διψήφιο ποσοστό αύξησης των εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες
– Σύγκλιση του δείκτη καθυστερήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη μείωσή του κάτω από το 3%
– Περαιτέρω ψηφιοποίηση και έναρξη λειτουργίας της νέας digital τράπεζας
– Διατήρηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο σε χαμηλά επίπεδα και συγκράτηση των δαπανών λειτουργίας
πηγή: ot.gr