Τέλος σε ένα σίριαλ δύο δεκαετιών φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση αξιοποίησης ακινήτων, συνολικής έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, που κατέχει στο Λαύριο η Πειραιώς (75%) με το σχήμα Κέκροψ, ΓΕΚ και Intracom.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται επισήμως, τα δύο ακίνητα εντάσσονται στο νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Λαυρεωτικής, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική τους εκμετάλλευση.
Πρόκειται για το παλαιό εργοστάσιο της «Νηματουργείο Αιγαίον», συνολικής επιφάνειας 97.262 τ.μ., καθώς και για το 50% παραλιακού οικοπέδου, εμβαδού 8466 τ.μ., επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα 6.947 τ.μ. Το ακίνητο του παλαιού εργοστασίου ελέγχεται από την εταιρεία Euroterra και το 50% του έτερου ακινήτου από τη Rebikat.
Το φιλέτο του project είναι οι εγκαταστάσεις της Νηματουργείο Αιγαίον καθώς καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και γειτνιάζουν με τον χώρο του Λιμένα Λαυρίου. Η ένταξη του ακινήτου στο νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Λαυρεωτικής επιτρέπει, σύμφωνα με την ενημέρωση που παραθέτει η Euroterra, ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την παραπάνω ενημέρωση, θα υπάρξει εισφορά σε γη και μετατροπή μέρους του ακινήτου (σ.σ. η νότια πλευρά του) σε χώρο πρασίνου, ενώ κατά τη ρυμοτόμηση της περιοχής προβλέπονται δρόμοι περιμετρικά του οικοπέδου. Επιπρόσθετα, ο Λιμένας Λαυρίου καλείται, βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, να απομακρύνει από την ανατολική πλευρά του οικοπέδου τα εμπορεύματα που εναποθέτει.
Το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί η γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Λαυρίου. Στο παραπάνω πλαίσιο φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί συνεργασία Πειραιώς-Strix-Dimand, με την τελευταία να αναλαμβάνει το project. Υπενθυμίζεται ότι για τον Λιμένα Λαυρίου «τρέχει» διαδικασία παραχώρησης εκμετάλλευσης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το άλλο οικόπεδο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, είναι ελεύθερο βαρών και η Rebikat επιδιώκει να το εκμεταλλευθεί εμπορικά με ανέγερση οικοδομών προς μεταπώληση ή και ίδια εμπορική εκμετάλλευση. Το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου επιτρέπει ευρύ φάσμα χρήσεων γης.
Το κουβάρι των εταιρειών…
Οι δύο εταιρείες (Euroterra και Rebikat) ελέγχονται κατά 40,31% η πρώτη και 38,04% η δεύτερη από την ΕΥΡΩΑΚ Ακινήτων, η οποία ελέγχεται πλειοψηφικά από την Πειραιώς. Η τράπεζα κατέχει και απευθείας ποσοστά σε Euroterra και Rebikat, με αποτέλεσμα άμεσα και έμμεσα να κατέχει το 75% των δύο εταιρειών. Έχει εκχωρήσει, όμως, τη διαχείρισή τους, στη Strix Asset Management.
Η Κέκροψ κατέχει απευθείας το 9,22% της Euroterra και το 9,30% της Rebikat, ενώ τον περασμένο Ιούνιο απέκτησε το 1,9% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΕΥΡΩΑΚ ΑΕ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».
… και ο διακανονισμός χρεών
Η ΕΥΡΩΑΚ Ακινήτων προχώρησε την περασμένη Άνοιξη σε έκδοση πενταετούς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 4,8 εκατ. ευρώ, με σκοπό την οριστική διευθέτηση χρεών της προς τα SPV Cairo 3 και Astir NPL Finance, καθώς και για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.
Πρόκειται για δάνεια που είχε λάβει η ΕΥΡΩΑΚ από Eurobank (2,5 εκατ. ευρώ) και Αττικής (2 εκατ. ευρώ), τα οποία επειδή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα (σ.σ. της Αττικής από το μακρινό 2013) τιτλοποιήθηκαν. Με την οριστική διευθέτηση των παραπάνω οφειλών, η ΕΥΡΩΑΚ αποδέσμευσε ενεχυριασμένες μετοχές της επί των εταιρειών Rebikat και Euroterra.
Πηγή euro2day.gr