Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως στην περιοχή της Χειμάρρας και πιο συγκεκριμένα στο αλβανικό χωριό Kuc είχαμε την υπερψήφιση εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίο της περιοχής των σχεδίων για μαζικες κατεδαφίσεις κατοικιών και κτημάτων μεταξύ των οποίων επηρεάζεται και το ελληνικό στοιχείο της περιοχής.
Ειδικότερα σύμφωνα και με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι και αυτήν την στιγμή, δεκάδες Χειμαρριώτες παρατηρώντας, και ουσιαστικά σε λίγο καιρό καλούμενοι να βιώσουν εν τοις πράγμασι τις αλυτρωτικές και εκδικητικές ενέργειες της αλβανική κυβέρνησης, μετέβησαν στο Κούτς προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Στην συγκεκριμένη περιοχή ήδη από την προηγούμενη ημέρα υπήρχαν αρκετά μεγάλες σε δύναμη αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους εμπόδισαν στο να εισέλθουν στην συνεδρίαση. Ωστόσο όμως οι κάτοικοι της Χειμάρρας σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπρόστα από το Δημαρχείο σε μια απέλπιδα προσπάθεια έκφρασης της δυσαρέσκειας τους.
Παρατηρούμε λοιπόν πως και η συγκεκριμένη ενέργεια εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης( είναι κάτι περισσότερο από επιβεβαιωμένο πως υπάρχε κυβερνητικός δάκτυλος), αποτελεί και ουσιαστικά συμπληρώνει την διαχρονική πολιτική που ακολουθεί η γειτονική χώρα σχετικά με τα συμφέροντα και πολύ περισσότερο την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Το «σχέδιο»
Το σχέδιο των κατεδαφίσεων αποτελεί όνειδος και σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη δεν θα πρέπει να περάσει αφενός ‘’απαρατήρητο’’ από πλευράς αντιδράσεων από την Ελλάδα, και αφετέρου ‘’αναπάντητο’’, διότι κάτι τέτοιο θα εκπέμψει για ακόμη μια φορά το μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί και συμπεριφέρεται ως ένα μικρό κράτος.
Στα τεχνικά ζητήματα του σχεδίου αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω πρόταση σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες της Αλβανίας αποτελεί ένα ‘’μακρόπνοο’’ σχέδιο το οποίο οριοθετεί και θέτει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής της Χειμάρρας.
Ειδικότερα εμπεριέχει πληροφορίες σχετικά με τις παραθαλάσσιες περιοχές που θα απαλλοτριωθούν και θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο υπό το πρίσμα της κατασκευής νέων τουριστικών οικισμών ενταγμένες στο νέο νόμο ‘’Περί ανάπτυξης Τουρισμού’’.
Μιλώντας με άτομα της περιοχής μου διευκρίνησαν ότι αυτό το οποίο εσκεμμένα αφήνει η αλβανική κυβέρνηση να διαρρέυσει είναι το γεγονός πως το όλο εγχείρημα θα αναβαθμίσει την περιοχή δίχως να ζημιώνει τον πληθυσμό που κατοικεί στην περιοχή. Εδώ είναι το ψέμα όμως καθώς ο νόμος αυτός ουσιαστικά νομιμοποιεί την απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης και την κατεδάφιση ιδιωτικής περιουσίας, υπό τον μανδύα μιας δημοκρατικής ανάπτυξης στην οποία υποβόσκουν εθνικά συμφέροντα αντίθετα προς τα ελληνικά.
Εν κατακλείδι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει μέσω μιας σοβαρής και δυνατής εξωτερικής πολιτικής τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει να δεινοπαθεί και να λαμβάνει μια άνιση μεταχείριση εκ μέρους της αλβανικής πολιτείας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και στην χειρότερη με την δημιουργία ενός οικονομικού εμπάργκου σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη πίεση των διεθνών οργανισμών που ανήκει η Ελλάδα και που ενδεχομένως και η Αλβανία κοιτάει με θετικό μάτι(προοπτική ένταξης)