Η 31χρονη δημοσιογράφος Miwa Sado από την Ιαπωνία, που κάλυπτε το πολιτικό ρεπορτάζ για τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ στο Τόκιο, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της τον Ιούλιο του 2013. Ένα χρόνο αργότερα οι αρχές απεφάνθησαν ότι ο θάνατός της οφειλόταν στον υπερβολικό αριθμό ωρών που εργάζονταν.
Η νεαρή γυναίκα δεν είχε ξεκουραστεί παρά μόνο δυο ημέρες τον τελευταίο μήνα της ζωής της, κατά τον οποίο έκανε 159 ώρες υπερωρία, σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας. Η υπόθεση ωστόσο ήρθε στο φως από το δίκτυο ΝΗΚ έπειτα από την πίεση των γονιών της που αξίωσαν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν νέα κρούσματα.
Ο θάνατος της νεαρής δημοσιογράφου επαναφέρει το θλιβερό φαινόμενο της εργασιακής κουλτούρας στην ασιατική χώρα, γνωστό με την ονομασία “karoshi ”, δηλαδή τον αιφνίδιο θάνατο (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό κ.α) ανθρώπων χωρίς ιατρικά προβλήματα, ο οποίος αποδίδεται στην εξάντληση από υπερβολική εργασία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ιαπωνία, ένας στους πέντε υπαλλήλους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από υπερβολική εργασία, ενώ, πάνω από 2 χιλιάδες Ιάπωνες αυτοκτονούν εξαιτίας εργασιακού στρες κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλες παθήσεις που προκλήθηκαν από υπερβολική εργασία.
Ο θάνατος της νεαρής δημοσιογράφου έφερε σε δύσκολη θέση το δίκτυο NHK, το οποίο έχει κάνει εκστρατείες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ προσφάτως η κυβέρνηση πρότεινε την επιβολή πλαφόν 100 ωρών στις μηνιαίες υπερωρίες, το οποίο εξακολουθεί -σύμφωνα με ειδικούς- να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.