Ένα μικρό νησάκι στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ο τόπος μίας σπουδαίας ανακάλυψης, που μπορεί να αλλάξει την οικονομία όλης της Ιαπωνίας. Πόσο μεγάλη είναι ανακάλυψη; Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «τεράστιες δυνατότητες», σύμφωνα με το CNNi.
Τι είναι; Πολλή λάσπη. Σχεδόν 16 εκατομμύρια τόνοι. Και μέσα στην λάσπη «κρύβονται» σπάνια, πολύτιμα ορυκτά.
Τα σπάνια αυτά ορυκτά περιέχουν στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην τεχνολογία. Κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα, ραντάρ ακόμη και υβριδικά οχήματα μπορούν να ευνοηθούν από τη μεγάλη ανακάλυψη. Παραδείγματος χάριν, το ύττριο, ένα από τα στοιχεία που περιέχονται στη λάσπη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φακών φωτογραφικών μηχανών και οθονών κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με έκθεση των Ιαπώνων ερευνητών, αυτό το πλούσιο στρώμα λάσπης βρίσκεται στο Μιναμιτόρι, ένα μικρό νησάκι περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ιαπωνίας. Παρότι το νησί είναι τόσο μακριά από τη χώρα, της ανήκει.
Στους 16 τόνους λάσπης μπορεί να περιέχονται αποθέματα υττρίου για 780 χρόνια, ευρωπίου για 620 χρόνια, τερβίου για 420 χρόνια και δυσπροσίου για 730 χρόνια. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την έκθεση, η ανακάλυψη «μπορεί να προσφέρει αυτά τα υλικά στον κόσμο σχεδόν επ’ άπειρον».
Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αλλά γίνεται ακόμη σημαντικότερο δεδομένης της προσφοράς και ζήτησης που υπάρχει γι’ αυτά τα σπάνια ορυκτά.
«Το μεγαλύτερο απόθεμα του κόσμου σε αυτά (τα σπάνια στοιχεία) προέρχεται μόνο από μερικές πηγές», σύμφωνα με την Αμερικάνικη Γεωλογική Υπηρεσία, η οποία τονίζει πως αν υπάρξει μείωση των προμηθειών, τότε «θα υπήρχαν σημαντικές αλλαγές σε πολλές τεχνολογικές πτυχές».
Η Κίνα έχει – στην παρούσα χρονική περίοδο – σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, όσον αφορά αυτά τα στοιχεία. Από το 2015 ελέγχει σχεδόν το 95% της παραγωγής σπάνιων ορυκτών. Λόγω αυτού, η Ιαπωνία και άλλες χώρες περιμένουν από το Πεκίνο να ορίσει τις τιμές των προϊόντων.
Όμως, το Τόκιο έχει τον οικονομικό έλεγχο του νέου αποθέματος το οποίο σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να εκμεταλλευτεί στο άμεσο μέλλον.