Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Ιδρύεται Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου ~ Ποιος αναλαμβάνει

Στην επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωράει η κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης του προσφυγικού -μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Την θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο βουλευτής Χίου Παναγιώτης Μηταράκης.

Όπως είπε ο κ Πέτσας η ίδρυση του νέου υπουργείου έγινε κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναπληρωτής υπουργός στο νέο υπουργείο αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Τις αρμοδιότητες του κυρίου Μηταράκη στο υπουργείο εργασίας αναλαμβάνει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία θα γίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ της Αναστασίας Βαμβακά στον Ελεύθερο Τύπο στη δυσκολότερη αλλά τελική φάση φαίνεται πως βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα μέτωπα αυτή τη στιγμή στην κοινωνία: την απομάκρυνση της πλειοψηφίας των 42.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, είτε με μεταφορά στην ενδοχώρα είτε με επαναπροωθήσεις, τον έλεγχο των αφίξεων και την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο που η ίδια η κυβέρνηση συνέταξε. Μετά από ένα νέο κύκλο συζητήσεων με βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που είχε ανακοινώσει διά στόματος Στέλιου Πέτσα και Αλκιβιάδη Στεφανή πριν ένα μήνα. Tην κατασκευή δηλαδή των κλειστών κέντρων στα νησιά και την κατασκευή των ελεγχόμενων κέντρων στην ενδοχώρα, καθώς η δημιουργία αυτών των δομών είναι το κλειδί για την ανακούφιση των νησιών.

Απομάκρυνση 11.000 μεταναστών

Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή εκεί που δεν έχει ξεκινήσει» ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα απομακρυνθούν 11.000 μετανάστες από τα νησιά.

Ο ρυθμός των επιστροφών είναι απογοητευτικός μέχρι και αυτή τη στιγμή (από τον Αύγουστο έχουν επιστραφεί 116 κυρίως Πακιστανοί στην Τουρκία), αφού ο νέος νόμος για το άσυλο δεν εφαρμόζεται πλήρως λόγω της μη κατασκευής των δομών που εκεί θα γίνεται πρώτος διαχωρισμός των νέων αφιχθέντων προσφύγων ή μεταναστών. Στα νησιά όμως πλέον τίποτα δεν μπορεί να κατευνάσει την οργή που έχει ξεχειλίσει, καθώς αναζητούνται άμεσες λύσεις.

Ωστόσο ήδη οι έντονες αντιδράσεις των νησιωτών φαίνεται πως ακούστηκαν και το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης εν μέσω θυελλώδους έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Χίου είπε ότι το νέο κλειστό κέντρο θα έχει τελική χωρητικότητα 4.000 θέσεων, εισακούοντας ένα αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων όταν οι επίσημοι σχεδιασμοί έκαναν λόγο για 5.000 θέσεις συν 2.000 ανάλογα με τον ρυθμό αφίξεων. «Ο τελικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιορίζει τον τελικό αριθμό διαμενόντων στη νέα δομή σε 4.000 άτομα από 7.000 άτομα», ανέφερε στην τοποθέτησή του, ενώ διαβεβαίωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο του Κ.Υ.Τ. του Χαλκειού (ΒΙ.ΑΛ), κάτι για το οποίο, όπως είπε, έχει δεσμευθεί προσωπικά ο ίδιος, με τους κατοίκους της νότιας Χίου να τον καταχειροκροτούν. «Στο Αίπος (σ.σ. η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί η νέα δομή) το πρώτο σπίτι απέχει από το σημείο του νέου κέντρου περί τα 10 χιλιόμετρα ενώ στον Χαλκειό τα πρώτα σπίτια απέχουν μόλις 200 μέτρα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή:eleftherotypos.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων