Η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σηματοδοτώντας την αναβίωση της τεχνολογίας και την ώθηση των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, στις 2.915 TWh, ξεπερνώντας την προηγούμενη αιχμή των 2.809 TWh το 2021, και κατά 1,5% περαιτέρω το 2026.
Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή θα παίξουν οι νέοι αντιδραστήρες στην Κίνα και την Ινδία, καθώς η επαναλειτουργία εργοστασίων στη Γαλλία που έκλεισαν πέρυσι για συντήρηση.
Η έκθεση αναφέρει ότι η περισσότερη πυρηνική ενέργεια καθώς και η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, συμβάλλουν στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΙΕΑ εκτιμά παράλληλα, ότι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα καλυφθεί πλέον από πηγές χαμηλών εκπομπών, με το μερίδιο της παγκόσμιας προσφοράς που παρέχεται από γεννήτριες ορυκτών καυσίμων να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό του 54% το 2026.
«Όταν το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια παραγωγή πέσει κάτω από το 60%, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει πέσει κάτω από αυτό το όριο στα αρχεία του ΔΟΕ που χρονολογούνται περισσότερες από πέντε δεκαετίες» αναφέρει η έκθεση.
Εκπομπές CO2
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχι Μπιρόλ, σημείωσε ότι ο τομέας της ενέργειας «παράγει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οποιονδήποτε άλλο [τομέα] στην παγκόσμια οικονομία», επομένως οι τάσεις ήταν ενθαρρυντικές.
«Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας παράγει σήμερα περισσότερες εκπομπές CO2 από οποιονδήποτε άλλο στην παγκόσμια οικονομία, επομένως είναι ενθαρρυντικό ότι η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταθερή επέκταση της πυρηνικής ενέργειας είναι συνδυάζονται για να ανταποκριθούν σε όλη την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπιρόλ. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια δυναμική πίσω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη ολοένα φθηνότερη ηλιακή ενέργεια να πρωτοστατεί, και την υποστήριξη από τη σημαντική επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας, της οποίας η παραγωγή πρόκειται να φτάσει σε ένα ιστορικό υψηλό έως το 2025. Ενώ απαιτείται περισσότερη και πιο γρήγορη πρόοδος, αυτές είναι πολύ υποσχόμενες τάσεις».
Τα έργα στην Κίνα αντιμετωπίζουν λιγότερες καθυστερήσεις από εκείνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημείωσε ο IEA, προειδοποιώντας ότι οι καθυστερήσεις κατασκευής μεγάλων πυρηνικών ργων αποτελούν «μείζονα παγκόσμια ανησυχία».
πηγή: ot.gr