Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ιερά Σύνοδος: Εκτροπή το σύμφωνο συμβίωσης και ο πολιτικός γάμος

Στην παλαιότερη απόφασή της για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα εμμένει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, χαρακτηρίζοντας την επέκταση φαινόμενο «εκτροπής» και υποβιβασμού του οικογενειακού θεσμού.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη την Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας την παλαιότερη απόφαση, «σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων – εναλλακτικές μορφές οικογενείας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος».

«Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικός και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου. Φαινόμενα – “εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων», προστίθεται ακόμη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η παραπάνω απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη, ενώ διευκρινίζεται πως «αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα.

«Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού – υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων», συμπληρώνεται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων