Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ικανοποίηση του ΝΑΤΟ για την ήττα του ΙΚ στη Ράκα

Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) στη Ράκα, την από το 2014 de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» της οργάνωσης στη Συρία, χαιρέτισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Έπειτα από μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες και χάρη στην αεροπορική υποστήριξη και την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη την Τρίτη.

«Συγχαίρω τον διεθνή συνασπισμό (…) για την απελευθέρωση της Ράκας, ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας εναντίον του Ι.Κ.», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπρετ Μακγκέρκ, τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στον διεθνή συνασπισμό.

«Το Ι.Κ. έχει απολέσει πάνω από το 85% του εδάφους που είχε υπό τον έλεγχό του (σ.σ. στη Συρία και στο Ιράκ) κι έχει τραπεί σε φυγή. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειές μας για να νικηθεί η τρομοκρατία», επισήμανε ο γ.γ. του NATO.

Το NATO εντάχθηκε στον διεθνή συνασπισμό τον Μάιο. Η συμμαχία ανέπτυξε αεροσκάφη επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακού συντονισμού AWACS για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις. Μολονότι όλα τα κράτη-μέλη του Συμφώνου είχαν ήδη ενταχθεί στον συνασπισμό, το NATO ως συμμαχία δεν ενεπλάκη σε μάχες ή σε αεροπορικές επιδρομές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων