Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λουκόπουλος γράφει στο ieidiseis.gr για τον Ηλία Μόσιαλο και την υποδειγματική του στάση στην περίοδο της πανδημίας.
Πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχει. Για όσους ανησυχούν: δεν θα γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, ούτε θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Τσίπρα. Η μετακόμισή του ωστόσο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν αποκλείεται.
Από την αρχή η ενημέρωση για τον κορονοϊό είναι σαν το παλιό ΚΚΕ: εσωτερικού και εξωτερικού.
Στην Αθήνα ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίσθηκε ξαφνικά, μεσουράνησε και πάει να δύσει. Στο Λονδίνο όμως οι μπαταρίες του Ηλία Μόσιαλου κρατούν ακόμη.
Ο καθηγητής του LSE δεν είναι γιατρός. Σπούδασε ιατρική, αλλά σταδιοδρόμησε στα οικονομικά της Υγείας. Μεσουράνησε στο αγγλοσαξονικό στερέωμα στην έρευνα και τη διδασκαλία. Στο τέλος τον κέρδισε η ακαδημαϊκή εξωστρέφεια: σύμβουλος κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών.
Ο παλιός «Ρηγάς» ήλθε στην Ελλάδα το 2009, παρακινούμενος – ή παραπλανηθείς- από τον Γιώργο Παπανδρέου, για να βάλει πλάτη στην ανασύνταξη του συστήματος Υγείας. Οι βαρόνοι του χώρου άσκησαν βέτο και βρέθηκε… υπουργός Τύπου.
Χρειάσθηκε να μπει η ΝΔ και ο COVID-19 στη ζωή μας για πάρει ρόλο συμβούλου στην Ελλάδα. Δεν έγινε αντι-Τσιόδρας, όπως προδίκαζε η πολιτική του προέλευση, που τον έφερνε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Έγινε όμως υπερ-Τσιόδρας, απευθυνόμενος εξαρχής σε εθνικό ακροατήριο. Από χαρακτήρα αντι-σταρ για δεκαετίες, έγινε ο σταρ της πανδημίας για το ελληνικό κοινό. Και ας μην εκκλησιάζεται τακτικά. Ούτε χρειάζεται «μελέτες» για να ξέρει ότι ο ιός μεταδίδεται με τη μεταλαβιά.
Κάνει καλή χρήση της γνώσης του για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και της «δεσπόζουσας» θέση του –λόγω του ακαδημαϊκού του ιμπέριουμ- στην επιστημονική κοινότητα. Η αίσθηση της αποστολής, μίκρυνε τις αποστάσεις από τον Μητσοτάκη και αραίωσε τις επαφές του με τον Τσίπρα.
Ο Μόσιαλος δεν παράγει πρωτογενή πληροφορία-δεν είναι η δουλειά του. Αλλά διαθέτει πολύ χρόνο για να συλλέξει, να «ξεσκαρτάρει» και να επεξεργαστεί και να μεταφέρει στην Ελλάδα ότι επιστημονικό διαμορφώνει διεθνώς την αιχμή της ενημέρωσης για την πανδημία.
Δεν το κάνει σαν ιεροκήρυκας, ούτε μιλάει από καθέδρας όπως ο Μητσοτάκης και εγχώριοι αγορητές της τηλοψίας. Περισσότερο σε ιεραπόστολο φέρνει. Είναι ο αναλυτής της διπλανής πόρτας: εξηγεί και προτρέπει.
Η συνεισφορά του διάσημου Έλληνα του Λονδίνου, είναι η ικανότητά του να μεταφέρει την παγκόσμια γνώση έγκαιρα, έγκυρα και κατανοητά. Αν και ενίοτε παρεξηγείται ή προκαλεί ανταγωνισμούς
Δεν κάνει ωστόσο τίποτε περισσότερο από ότι ορίζει η παράδοση των επιτυχημένων Ελλήνων της διασποράς: συνδράμει όσους άφησε πίσω του.
Πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχει. Για όσους ανησυχούν: δεν θα γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, ούτε θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Τσίπρα. Η μετακόμισή του ωστόσο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν αποκλείεται.
Με το προνόμιο να βλέπει τα πράγματα από απόσταση σε ότι αφορά την Ελλάδα, αλλά από μέσα σε ότι σχετίζεται με την επιστημονική κοινότητα, αποκωδικοποεί την πανδημία με εντυπωσιακή ευχέρεια.
Ακόμη και όταν μπαίνει στη φωτιά των ακαδημαϊκών συγκρούσεων ανάμεσα σε επιστήμονες ή των εμπορικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρίες και συμφέροντα, ισορροπεί στη σφαιρική ενημέρωση.
Χωρίς επιτήδειες ουδετερότητες, αλλά με ανάληψη της ευθύνης -ή και του ρίσκου- υποδεικνύει το σωστό και το λάθος χωρίς αστερίσκους.
Από αυτή την άποψη, η συμβολή του Μόσιαλου στην επικοινωνία της πανδημίας είναι υποδειγματική.
Πηγή: Ηλίας Μόσιαλος: Σταρ