Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Independent: Ανακαλύφθηκε τρόπος σύνδεσης τεχνητής νοημοσύνης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πρωτοποριακό βιο-συνθετικό υλικό που ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη συγχώνευση της τεχνητής νοημοσύνης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε σήμερα στην έκθεση American Chemical Society Fall 2020, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών με το σώμα για τη δημιουργία ανθρώπινων, μερικών ρομποτικών “cyborg” όντων.

Η σύνδεση ηλεκτρονικών με ανθρώπινο ιστό ήταν μια μεγάλη πρόκληση λόγω των παραδοσιακών υλικών όπως ο χρυσός, το πυρίτιο και ο χάλυβας που προκαλούν ουλές όταν εμφυτεύονται.

Οι ουλές όχι μόνο προκαλούν ζημιά αλλά και διακόπτουν ηλεκτρικά σήματα που ρέουν μεταξύ υπολογιστών και μυϊκού ή εγκεφαλικού ιστού. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Delaware κατάφεραν να το ξεπεράσουν μετά από διάφορους τύπους πολυμερών.

Το πολυμερές, γνωστό ως Pedot, έχει ακριβώς τις ιδιότητες που απαιτούνται για τη διασύνδεση του ηλεκτρονικού υλικού με τον ανθρώπινο ιστό χωρίς να προκαλεί ουλές ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει δραματικά την απόδοση των ιατρικών εμφυτευμάτων.

Το ευπροσάρμοστο πολυμερές Pedot ανακαλύφθηκε επίσης πρόσφατα ότι είναι ικανό να μετατρέψει τυπικά τούβλα σπιτιού σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, λόγω της ικανότητάς του να διεισδύει σε πορώδη υλικά και να μεταφέρει ηλεκτρισμό.

Τα πολυμερή Pedot θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αίσθηση ή τη θεραπεία διαταραχών του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος, ενώ οι εκδοχές θα μπορούσαν θεωρητικά να συνδέσουν πεπτίδια, αντισώματα και DNA.

Οι ερευνητές έφτιαξαν ένα πολυμερές με ντοπαμίνη, το οποίο παίζει ρόλο στις εθιστικές συμπεριφορές.

Αρκετές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα εργάζονται ήδη για την τεχνολογία για τη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστές, με το Neuralink του Elon Musk να είναι το πιο κοντινό στην επίτευξη ενός εμπορικού προϊόντος.

Η εκκίνηση σχεδιάζει να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα εγκεφαλικά τσιπ της αργότερα αυτό το μήνα, τα οποία θα μπορούσαν μια μέρα να παρέχουν “ροή δεδομένων πλήρους εύρους ζώνης” στον εγκέφαλο μέσω καλωδίου USB-C.

Ο κ. Musk έχει κάνει αρκετούς ισχυρισμούς σχετικά με την τεχνολογία της Neuralink, δηλώνοντας νωρίτερα φέτος ότι “θα μπορούσε να επεκτείνει το εύρος της ακοής πέρα ​​από τις κανονικές συχνότητες” και ακόμη και να επιτρέψει στους ανθρώπους να μεταδίδουν μουσική απευθείας στον εγκέφαλό τους.

Independent: Groundbreaking new material could allow artificial intelligence to merge with human brain
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων