Με την είδηση ότι τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να ανοίξουν και πάλι από τις 17 Μαΐου, πολλοί τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη κάνει σχέδια για το επόμενο ταξίδι τους στο εξωτερικό (παρά τις συμβουλές των υπουργών της κυβέρνησης για το αντίθετο).
Ωστόσο, οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα πολύπλοκο παζλ αφού η χώρα στην οποία ταξιδεύετε πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί ξανά ξένους επισκέπτες, και κάποιες παό αυτές τους υποβάλουν σε μακρά καραντίνα, κάτι που περιορίζει τον χρόνο των διακοπών.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα των διαβατηρίων εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει μια πρόταση για ένα «ψηφιακό πράσινο πάσο» για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι, όπως δήλωσε η πρόεδρος Ursula von der Leyen. Οι περισσότερες χώρες και αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα χαρούν να δεχτούν εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Ο Independent σε σχετικό του άρθρο κάνει μια πρόβλεψη για τους προορισμούς που είναι πιθανότερο να επισκεφθούν οι Βρετανοί αυτό το καλοκαίρι, χωρίς όπως τονίζεται στο δημοσίευμα να έχει και το μαγικό ραβδάκι.
Ισπανία
Η Ισπανία, μια χώρα που παράγει 12 τοις εκατό του ΑΕΠ από τη βιομηχανία του τουρισμού και 13 τοις εκατό των θέσεων εργασίας, έχει υψώσει πολύ τη φωνή της διαβεβαιώνοντας τους Βρετανούς ταξιδιώτες ότι θα είναι ανοιχτή να υποδεχθεί τους τουρίστες.
Ο υπουργός Εξωτερικών τουρισμού της χώρας, Fernando Valdes, δήλωσε ότι η Ισπανία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για τις Οικονομικά Αναπτυγμένες Χώρες να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα διαβατηρίων εμβολίων για την αύξηση της κινητικότητας των τουριστών.
Όμως, παρά την μεγάλη υποστήριξη που έχει η πιστοποίηση εμβολίων για να επιτρέψει τα ταξίδια, η ισπανική κυβέρνηση τόνισε ότι δεν θα κάνει διακρίσεις εναντίον των μη εμβολιασμένων τουριστών και ότι τα διαβατήρια εμβολίων θα είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων που χρησιμοποιούνται για την άρση των περιορισμών.
«Υπερασπίζουμε αυτήν την προσέγγιση και θα θέλαμε να συντονίσουμε αυτά τα έργα με τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Valdes στον Independent.
“Ένα πιστοποιητικό εμβολίου θα πρέπει να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την κινητικότητα και θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα έργα μας με δοκιμές και άλλα μέσα που έχουμε ήδη εφαρμόσει για να αποφύγουμε τη μετάδοση, όπως μάσκες προσώπου ή κοινωνικές αποστάσεις.”
Η Ελλάδα συντονίζεται
Προετοιμαζόμενη για μια ακόμη νωρίτερη επανεκκίνηση του τουρισμού, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα ήθελε να συντονίσει το άνοιγμα των θυρών της σε Βρετανούς ταξιδιώτες με την άρση της απαγόρευσης ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο.
«Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το σχέδιο που έχει ανακοινωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε προηγουμένως ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού της χώρας.
«Έχει οριστεί ημερομηνία 17 Μαΐου και σίγουρα θέλουμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε. Ο χάρτης πορείας ήταν μια πολύ, πολύ καλή κίνηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου … ο προγραμματισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ταξιδιωτική βιομηχανία. ”
Είπε σε συνέντευξή του στο ITV ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν «παιχνίδι αλλαγής», παράλληλα με τις δοκιμές.
«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός σημαίνει ότι κάποιος με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, τα οποία θα εκδοθούν από την κυβέρνηση, θα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε αρνητικό τεστ πριν από την πτήση», είπε.
“Αλλά δεν σημαίνει ότι μόνο εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν. Έχουμε ακόμη την επιλογή ενός αρνητικού τεστ για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο. ”
Οι Σεϋχέλλες ήταν τόσο πρόθυμοι να καλωσορίσουν τους τουρίστες που το αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του σε επισκέπτες που είχαν και τα δύο τρύπημα.
Επιτρέπεται η είσοδος σε πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες από οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να απαιτείται καραντίνα, αν και πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής Covid PCR με 72 ώρες ταξιδιού.
Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις από οποιοδήποτε από τα τέσσερα κύρια εμβόλια – Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Janssen – και περίμεναν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να τεθεί σε ισχύ ο εμβολιασμός.
Και οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν από τις 25 Μαρτίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών και Τουρισμού, Sylvestre Radegonde, δήλωσε ότι η απόφαση για χαλάρωση των πρωτοκόλλων εισόδου λήφθηκε με βάση την επιτυχή διάθεση εμβολίων στη χώρα.
Οι επισκέπτες θα πρέπει ακόμη να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού κατά την άφιξη, καθώς και να ακολουθήσουν άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση και το τακτικό πλύσιμο ή απολύμανση των χεριών.
Γεωργία
Αυτή η χώρα στη διασταύρωση της Ευρώπης και της Ασίας μπορεί να μη φαντάζει ως ο πιο ονειρικός προορισμός καλοκαιρινών διακοπών, αλλά έχει πολλά να προσφέρει στον περιπετειώδη ταξιδιώτη, από τα βουνά του Καυκάσου έως τις παραλίες που ευθυγραμμίζουν τη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, η ανερχόμενη πρωτεύουσα της, η Τιφλίδα, είναι υπέροχη.
Και, από τον Φεβρουάριο, η Γεωργία έχει άρει όλους τους περιορισμούς για ξένους επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς και μπορεί να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ολοκλήρωση μιας σειράς δύο δόσεων για οποιοδήποτε εμβόλιο Covid-19.
Η γεωργιανή κυβέρνηση αναφέρει: «Πολίτες όλων των χωρών, που ταξιδεύουν αεροπορικώς από οποιαδήποτε χώρα, μπορούν να εισέλθουν στη Γεωργία εάν παρουσιάσουν το έγγραφο που επιβεβαιώνει την πλήρη πορεία (δύο δόσεις) οποιουδήποτε εμβολιασμού Covid-19 στα συνοριακά σημεία ελέγχου της Γεωργίας».
Ωστόσο, προς το παρόν, η εικόνα δεν φαίνεται τόσο ρόδινη για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Επισκέπτες που έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες «θα τοποθετηθούν σε υποχρεωτική καραντίνα για 12 ημέρες κατά την είσοδο».
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού για να διευκολύνει την ασφαλή επανέναρξη του τουρισμού. Οι αρχές δήλωσαν ότι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να καταργήσει απαιτήσεις όπως οι δοκιμές Covid και η υποχρεωτική καραντίνα.
«Είμαστε υπερασπιστές ενός μέτρου σε ευρωπαϊκή κλίμακα, και με αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε ως πρόεδροι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. «Η ελπίδα που έχουμε όλοι είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι δυνατό να υπάρχει αυτό το έγγραφο (διαβατήριο εμβολιασμού)».
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η πορτογαλική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για το άνοιγμα των βρετανών ταξιδιωτών.
Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση της Πορτογαλίας ως μιας από τις χώρες της κόκκινης λίστας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο υπουργός Εξωτερικών, Augusto Santos Silva, δήλωσε στην Telegraph: «Ελπίζουμε ότι σε εβδομάδες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση και να επιστρέψουμε στην κανονική σύνδεση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Πορτογαλία. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση πριν από το καλοκαίρι. “