Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Independent: Ισχυρή σύσταση Βρετανού επιδημιολόγου προς τους Βρετανούς για το εμβόλιο

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος Βαν Ταμ δήλωσε ότι οι σκληρή περιορισμοί που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του Covid-19 θα πρέπει να παραμείνουν ακόμη περισσότερο εάν οι Βρετανοί αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ είπε ότι ολόκληρη η χώρα «βαρέθηκε» με κοινωνικές αποστάσεις – αλλά είπε ότι «το όνειρο» του τερματισμού της κατάστασης αυτής βρίσκεται στα χέρια των απλών ανθρώπων, μέσω της επιλογής των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο.

«Αν θέλετε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα όσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, τότε πρέπει να πάρετε το εμβόλιο όταν σας προσφερθεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Ο χαμηλός δείκτης εμβολιασμού σχεδόν σίγουρα θα κάνει τους περιορισμούς να διαρκέσουν περισσότερο.»

Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά την δημοσίευση της πρώτης έρευνας από την ανακοίνωση της εύρεσης του εμβολίου της Pfizer διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε Βρετανούς δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτό.

Ο καθηγητής Van-Tam είπε ότι πίστευε ότι οι ημέρες της κυβέρνησης που προτείνουν την κοινωνική απόσταση και τη μάσκα θα τελειώσουν, καθώς «επιστρέφουμε σε έναν πολύ πιο φυσιολογικό κόσμο». Αλλά προειδοποίησε επίσης: “Δεν νομίζω ότι θα εξαλείψουμε τον κορωνοϊό ποτέ – νομίζω ότι θα είναι για πάντα με την ανθρωπότητα”

Πρότεινε ότι μπορεί να γίνει «εποχιακό πρόβλημα», όπως η γρίπη, αλλά δεν θα υπήρχε καμία στιγμή για ένα «τεράστιο πάρτι», παρόμοιο με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Νομίζω ότι αυτά τα είδη συνηθειών που μάθαμε, που σταματούν σαφώς την εξάπλωση άλλων αναπνευστικών παθήσεων όπως η γρίπη, ίσως να επιμείνουν για πολλά χρόνια». Μαζί του, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν και πάλι πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές του εμβολίου, λέγοντας ότι ήταν «σίγουρος ότι θα πετύχουμε»

Ωστόσο, υπονόμευσε τις ελπίδες για νωρίτερη χαλάρωση του κλιμακωτού συστήματος περιορισμών, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τον Μάρτιο.

«Υποθέτω ότι θα έρθει μια στιγμή που, αν φανταστείτε το γράφημα των ανοσοποιημένων, εμβολιασμένων, εμβολιασμένων ατόμων να ανεβαίνουν με έναν τρόπο, θα έρθει μια στιγμή που θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη μη φαρμακευτική παρέμβαση.

«Ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψουν να κατεβούμε τις κλιμακωτές κλίμακες – αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί και πρέπει να το τονίσω αυτό. «Αυτό είναι θεωρητικό και πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους. Έχουν περάσει εβδομάδες, μήνες δουλειάς προτού βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση. ”

Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι του σπιτιού φροντίδας θα πρέπει να περιμένουν το εμβόλιο τους – παρόλο που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας – λόγω δυσκολιών στη μεταφορά του πρόσφατα εγκεκριμένου τρυπήματος Pfizer, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του NHS.

Σύμφωνα με τον Simon Stevens, το εμβόλιο πρέπει να αποθηκευτεί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να μετακινηθεί μόνο μερικές φορές, ενώ τα πακέτα δόσεων – με 975 δόσεις ανά συσκευασία – δεν μπορούν ακόμη να χωριστούν. Οι πρώτοι άνθρωποι που θα λάβουν το εμβόλιο, από 50 νοσοκομεία, θα είναι τα άτομα άνω των 80, το προσωπικό φροντίδας σπιτιού και άλλοι που έχουν ήδη ραντεβού στο νοσοκομείο.

Independent: Get a vaccine if you want your freedoms back, Deputy Chief Medical Officer tells Britons
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων