Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Independent: Νέο εμπόδιο στη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στον Μπαιντεν από το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο διέταξε να σταματήσουν οι ενημερώσεις προς την ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αναφέροντας ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης, ο υπουργός άμυνας Κρις Μίλερ διέταξε παύση σε όλο το Πεντάγωνο σε ότι αφορά τη συνεργασία με την εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν μια κίνηση που έχει εκπλήξει την ηγεσία.

Ο κ. Μίλερ, ο οποίος διορίστηκε για να αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό Άμυνας Μαρκ Εσπέρ αμέσως μετά τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες εξέδωσε την εντολή σε ολόκληρο το κτίριο για ακύρωση των προγραμματισμένων συναντήσεων την Πέμπτη το βράδυ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι ήταν μια απλή καθυστέρηση των τελευταίων προγραμματισμένων συναντήσεων μέχρι το νέο έτος.

Ενώ ήταν άγνωστο τι οδήγησε στην εντολή αυτή , την οποία ένας ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν δεν γνώριζε μέχρι στιγμής, έρχεται μετά από αδυναμία των υπηρεσιών πληροφοριών να τηρήσουν τη σημερινή προθεσμία για την παράδοση μιας διαβαθμισμένης έκθεσης στο Κογκρέσο σχετικά με ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές του 2020.
Ο Διευθυντής της NSA ο οποίος είναι επικεφαλής της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ που περιλαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «αρκετοί οργανισμοί δεν έχουν τελειώσει το συντονισμό ».

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διεξάγει διαβαθμισμένες ενημερώσεις για το Κογκρέσο την Παρασκευή για να σκιαγραφήσει πώς το εύρος και η κλίμακα του hack είναι εκτείνεται πέρα από τους 18.000 πελάτες της SolarWinds Orion που εγκατέστησαν την πόρτα περίπου έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Homeland Security εξέδωσε ένα δελτίο τύπου την Πέμπτη για να προειδοποιήσει την επίθεση που στοχεύει πολλές αμερικανικές υπηρεσίες και συμπεριέλαβε στόχους εκτός αυτών που χρησιμοποίησαν το παραβιασμένο λογισμικό SolarWinds.

Ενώ ήταν άγνωστο αν ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε ή ενέκρινε την κίνηση του Πενταγώνου, ανώτεροι σύμβουλοι άρχισαν να υποστηρίζουν δημόσια την απόφαση την Παρασκευή.

Ο σύμβουλος της εκστρατείας Trump, Steve Cortes, απάντησε στο Twitter λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «δεν μπορούσε να λάβει ούτε καν άδεια ασφαλείας χαμηλού επιπέδου τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος της Κίνας στις προεδρικές εκλογές ήταν πίσω από την καθυστέρηση της διαβαθμισμένης έκθεσης στο Κογκρέσο σχετικά με τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές του 2020, χωρίς την προθεσμία της 18ης Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος σε άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, το Bloomberg ανέφερε ότι ο διευθυντής της NSA, Τζον Ράτκλιφ, αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση, εκτός αν αντικατοπτρίζει πληρέστερα την απειλή εθνικής ασφάλειας που θέτει η Κίνα.

Οι νέες πληροφορίες που αξιολογούνται που ήρθαν τις εβδομάδες πριν και μετά τις εκλογές λέγεται ότι περιλαμβάνουν εταιρείες τεχνολογίας που προσπάθησαν να ενισχύσουν τα μηνύματα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Trump είναι ένας λευκός υπέρμαχος.

Το περιεχόμενο της έκθεσης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη συνεχιζόμενη πρόκληση του προέδρου για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ορίζεται από μια εκτελεστική εντολή που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τίτλο «Επιβολή ορισμένων κυρώσεων σε περίπτωση ξένης παρέμβασης σε εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες», δίνει στον κ. Trump τη δυνατότητα να επιβάλει ευρείες κυρώσεις εναντίον όσων αναγνωρίζονται στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει την κατάσχεση περιουσία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και «οποιαδήποτε άλλα μέτρα» βάσει του νόμου.

Independent: Pentagon ‘delays’ Biden transition briefings

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων