Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Independent: Τα ναρκωτικά βλάπτουν και το περιβάλλον

Το ανθρώπινο κόστος της χρήσης ναρκωτικών είναι γνωστό, όμως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά.

Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους της χρήσης ναρκωτικών, και οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε αμέσως το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος: εθισμός, ασθένεια, θάνατος – είναι μόνο μερικά στοιχεία που μας έρχονται στο μυαλό.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος αντίκτυπος με τεράστιες επιπτώσεις: Η περιβαλλοντική βλάβη. Είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά, που σπάνια βγαίνει στην επιφάνεια, αν και είναι πιο εύκολο από ό, τι νομίζετε να εντοπίσετε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η χρήση ναρκωτικών επηρεάζει τον πλανήτη, όπως η ανάγκη για σύνεργα που διευκολύνουν την κατάποση ναρκωτικών, (βελόνες και σύριγγες) , μέχρι τα πεταμένα δοχεία οξειδίου του αζώτου που «κοσμούν» τα κέντρα των πόλεων. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο μακριά η αλυσίδα όπου γίνεται η πραγματικά σημαντική ζημιά.

Ακόμη και η κάνναβη, με τη σχετικά καλοήθη εικόνα της, είναι ένας περιβαλλοντικός κακοποιός. Οι μέθοδοι παραγωγής απαιτούν σημαντική εισροή ενέργειας για την υποστήριξη της υδροπονικής καλλιέργειας. Υπήρξε ριζική αλλαγή στην πολιτική κάνναβης στην Αμερική, όπου τα περισσότερα κράτη επιτρέπουν κάποιο είδος πρόσβασης στο ναρκωτικό – ωστόσο εκτιμάται ότι το 1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στην παραγωγή κάνναβης.

HTML tutorial

Αυτή η μέθοδος παράγει επίσης 15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ένας μετρικός τόνος ισοδυναμεί με το βάρος άνω των 5.000 iPhone – καθιστώντας το αποτύπωμα άνθρακα μιας μόνο άρθρωσης ισοδύναμο με ένα κιλό πατάτας.

Η κάνναβη απαιτεί επίσης διπλάσιο νερό από τα σταφύλια ή τις ντομάτες για να αναπτυχθεί. Αυτή η δίψα είναι προβληματική σε περιοχές έλλειψης νερού – και καθώς η κάνναβη είναι ένα πιο κερδοφόρο προϊόν από τα λαχανικά, είναι εύκολο να δούμε πώς δίνεται προτεραιότητα στη γη για την καλλιέργειά της έναντι των τροφίμων, ακόμη και αν καταναλώνει λιγοστό νερό.

Η συνέχιση της αποτυχημένης παγκόσμιας πολιτικής «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» είχε σημαντικό περιβαλλοντικό – καθώς και ανθρώπινο – κόστος. Η λανθασμένη στρατηγική για την εξάλειψη των καλλιεργειών κόκας, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κοκαΐνης, ψεκασμός με φυτοφάρμακα ή καύση τους αφήνει μια περιβαλλοντική κληρονομιά από την οποία χρειάζονται χρόνια για να επουλωθεί η γεωργική γη. Αυτές οι χημικές ουσίες μολύνουν επίσης τις τοπικές παροχές νερού και βλάπτουν μια σειρά ζωικών ειδών που ενδέχεται να μην ανακάμψουν ποτέ.

Η παραγωγή κόκας είναι ευαίσθητη στις δυνάμεις της αγοράς. Καθώς η ζήτηση για κοκαΐνη συνεχίζει να αυξάνεται στις δυτικές χώρες, τα δάση συνεχίζουν να εκκαθαρίζονται για να ανοίξουν οι δρόμοι για την καλλιέργεια της. Περισσότερα από 300.000 εκτάρια δάσους έχουν καθαριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μόνο στη Νότια Αμερική. Ακόμα και αυτό είναι πιθανό να είναι υποτιμημένο, καθώς μόνο ένα σημαντικό ποσό μετατρεπόμενης γης έχει καταγραφεί.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν σταματούν στην καλλιέργεια κόκας. Η διαδικασία μετατροπής της ακατέργαστης κόκας σε κοκαΐνη βασίζεται στη χρήση τοξικών χημικών ουσιών όπως το υδροχλωρικό οξύ, η ακετόνη και η αμμωνία – τα οποία μολύνουν το έδαφος και μπορούν να καταλήξουν σε κοντινά ποτάμια, βλάπτοντας τον άνθρωπο και τα ζώα.

Δεν είναι μόνο ναρκωτικά με βάση τα οργανικά που προκαλούν προβλήματα. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των συνθετικών ναρκωτικών φέρνει τα δικά της ζητήματα. Για κάθε κιλό παραγόμενης αμφεταμίνης, υπάρχουν 30 κιλά τοξικών αποβλήτων. Ενώ η χρήση αμφεταμίνης εξακολουθεί να αποτελεί εξειδικευμένη δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το ναρκωτικό που προτιμάται από πολλούς στην Ασία.

Το MDMA, το κύριο συστατικό των έκστασι που είναι δημοφιλές στην Ευρώπη, παράγει 10 φορές τα τοξικά απόβλητα για κάθε κιλό του. Οι κατασκευαστές αυτών των ναρκωτικών λειτουργούν παράνομα, επομένως προφανώς δεν προσπαθούν να συμμορφωθούν με τοπικά περιβαλλοντικά πρότυπα. Αυτό αυξάνει και πάλι την προοπτική απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής σε υδάτινες οδούς και στην ξηρά, προκαλώντας περιβαλλοντική ζημία ως αποτέλεσμα.

Αν και όλοι γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους η καθημερινή μας ζωή πρέπει να προσαρμοστεί εάν θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω βλάβες στο περιβάλλον, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη χρήση ναρκωτικών. Σε αντίθεση με τη θέρμανση των σπιτιών μας, ή τον τύπο μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ κοκαΐνης με αποτύπωμα χαμηλού ή υψηλού άνθρακα. αυτό είναι εκτός ελέγχου μας.

Αυτό αφήνει την απόφαση χρήσης ή μη χρήσης ναρκωτικών – η οποία είναι εξίσου μη ρεαλιστική επιλογή με το να περιμένουμε ανθρώπους να περπατούν παντού. Μέχρι να απομακρυνθούμε από την αποτυχημένη ιδεολογία του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», θα έχουμε μια πολιτική για τα ανθρωπογενή ναρκωτικά που συνεχίζει όχι μόνο να διεκδικεί αυξανόμενο αριθμό ζωών αλλά και να προκαλεί περιττή ζημιά στον πλανήτη μας. Αλλά αυτή είναι πολιτική επιλογή – όχι ένας συγκεκριμένος προορισμός.

Πηγή: Independent.co.uk – Cocaine, cannabis or ecstasy – whatever your drug, it has an impact on the planet

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων