Μέχρι τώρα σε ότι αφορά την συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας ακούγεται ότι η χώρα σε περίπτωση μη συμφωνίας θα έχει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς θα επηρεαστούν τομείς κομβικοί για την βρετανική οικονομία. Είναι όμως έτσι ή μήπως όχι;
Ωστόσο, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, ο ορθολογισμός και η κοινή λογική έχουν ελάχιστη σημασία σε μια ΕΕ που φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να τιμωρήσει τη Βρετανία παρά να επιτύχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Αυτό ενισχύεται ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η αρκετά περίεργη απόφαση – που ελήφθη κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων – για να αποκοπεί η Βρετανία από τα στοιχεία του έργου Galileo, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών δορυφόρων. Παρά το γεγονός ότι αυτή η χώρα ανέπτυξε και πλήρωσε μεγάλο μέρος της τεχνολογίας, οι «συνεργάτες» μας αποφάσισαν ξαφνικά ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε πρόσβαση σε κάποιες πληροφορίες «πρέπει να γνωρίζουμε».
Η Βρετανία είναι μια από τις πιο ικανές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους γείτονές μας. Βοηθά στη διατήρηση της ειρήνης.
Το ίδιο κάνει και η πρόσβασή μας σε δορυφορική κρυπτογράφηση. Ωστόσο, οι μεσίτες ισχύος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά προετοιμασμένοι να υπονομεύσουν την ασφάλεια των ανθρώπων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν προκειμένου να δώσουν στη Βρετανία ένα μαύρο μάτι.
Και φυσικά δεν σταματά εκεί. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ προσποιούνται ότι πιστεύουν ότι μόλις βρεθεί εκτός ΕΕ, η Βρετανία θα μειώσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα επιδοτήσει τη βιομηχανία στο ύψος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσει τους υπεύθυνους. φιλικοί προς το περιβάλλον Ευρωπαίοι.
Η υποκρισία για τους λεγόμενους ίσους όρους ανταγωνισμού είναι αρκετά συναρπαστική. Η Βρετανία είναι αναμφισβήτητα – αλλά σίγουρα πιστεύω – μίλια μπροστά από την Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση αξιοπρεπών κοινωνικών προτύπων.
Έχουμε υψηλότερο ελάχιστο μισθό που οι περισσότεροι από τους εταίρους μας στην ΕΕ. Η άδεια μητρότητας είναι καλύτερη εδώ. Μειώσαμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Δεν ξοδεύουμε τίποτα όπως η Γαλλία για την επιδότηση βιομηχανιών.
Ενώ η ΕΕ μας διδάσκει για τα κακά των επιδοτήσεων, προτείνει να δαπανήσει 750 € για να τονώσει την οικονομία μετά την πανδημία του κοροναϊού. Προφανώς αυτό δεν θα καλύπτεται από τους κανόνες επιδότησης που ισχύουν για τη Βρετανία. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι δαπάνες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα υπολογίζονται ούτε ως επιδοτήσεις. Φαίνεται λοιπόν ένας κανόνας για τις Βρυξέλλες, άλλος για μας.
Αλλά τότε, υπήρξε ποτέ μια πραγματική διαπραγμάτευση; Σήμερα, η ΕΕ προτείνει σοβαρά ότι η Βρετανία όχι μόνο θα πρέπει να τηρεί κάθε σημείο και κόμμα του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά να δεσμεύεται από τυχόν νέους νόμους που ενδιαφέρεται να εκδώσει στο μέλλον.
Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να μειωθεί η Βρετανία στο καθεστώς μιας απλής επαρχίας σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία. Είναι ένα καθεστώς που καμία χώρα που δεν σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί.
Ίσως να υπάρξει πρόβλημα στην ευρύτερη οικονομική υπόσταση της χώρας, αλλά έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερα.
Independent: Leaving the EU without a trade deal is better than staying within the bloc
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής