Περιορισμούς έθεσε η Ινδία στις εισαγωγές ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που προσπαθεί να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή στον τομέα της τεχνολογίας.
Οι εισαγωγείς θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτηση για άδειες προκειμένου να εισάγουν φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, προσωπικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας την Πέμπτη 3 Αυγούστου. Προηγουμένως, η εισαγωγή τέτοιων ειδών ήταν απεριόριστη.
Το Υπουργείο δεν δικαιολόγησε την αλλαγή των κανόνων, ωστόσο ο Μόντι έχει προωθήσει επιθετικά την εκστρατεία του “Make in India”, η οποία προωθεί την τοπική μεταποίηση σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Η αλλαγή των κανόνων ακολουθεί έναν παρόμοιο περιορισμό στις εισαγωγές έξυπνων τηλεοράσεων το 2020.
Οι εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας ανήλθαν σε 19,7 δισ. δολάρια την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, αυξημένες κατά 6,25% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Το CNN επικοινώνησε με την Apple (AAPL) και τη Samsung (SSNLF), κορυφαίους πωλητές φορητών υπολογιστών στη χώρα της Νότιας Ασίας, για σχόλια, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις.
Η ώθηση της Ινδίας να κατασκευάζει εγχώρια έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, καθώς οι εταιρείες δεν στηρίζονται αποκλειστικά στην Κίνα για την εξασφάλιση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.
Ο πληθυσμός της Ινδίας σε ηλικία εργασίας αναμένεται να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το μεγάλο και νεανικό εργατικό δυναμικό της καθιστά τη χώρα μεγάλο πόλο έλξης για τις παγκόσμιες εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικά κέντρα παραγωγής στην Κίνα.
Νωρίτερα φέτος, ο Υπουργός Εμπορίου της Ινδίας, Πιγιούς Γκόγιαλ, δήλωσε ότι η Apple κατασκευάζει ήδη το 5% με 7% των προϊόντων της στην Ινδία.
«Αν δεν κάνω λάθος, στοχεύουν να φτάσουν στο 25% της κατασκευής τους», δήλωσε σε εκδήλωση τον Ιανουάριο.
Τον Ιούνιο, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Micron (MICR) ανακοίνωσε ένα νέο εργοστάσιο στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, κάνοντας λόγο για την πρώτη μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμής ημιαγωγών στη χώρα.
Στο εγχείρημα αυτό η Micron θα επενδύσει έως και 825 εκατ. δολάρια και θα δημιουργήσει «έως και 5.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας της Micron και 15.000 θέσεις εργασίας στην κοινότητα τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Foxconn, η μεγαλύτερη εργολαβική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών στον κόσμο και βασικός προμηθευτής της Apple, επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες στην Ινδία.
Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι αποχωρεί από μια φιλόδοξη κοινοπραξία 19,4 δισ. δολαρίων με την Vedanta (VEDL), έναν ινδικό όμιλο μετάλλων και ενέργειας, για να συμβάλει στην κατασκευή ενός από τα πρώτα εργοστάσια τσιπ της χώρας.
Όμως, η εταιρεία δήλωσε ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται να επενδύσει στην ινδική παραγωγή τσιπ και υπέβαλε αίτηση σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που επιδοτεί το κόστος δημιουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής ημιαγωγών ή ηλεκτρονικών οθονών στη χώρα.