Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Ινδία: Ψεκασμοί με νερό για να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι αρχές της Ινδίας πρόκειται να ψεκάσουν με νερό το Νέο Δελχί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τοξικό νέφος που έχει θέσει την ινδική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, καθώς οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν στο Σαββατοκύριακο.

Η παράνομη καύση χόρτων στα αγροκτήματα γύρω από το Νέο Δελχί, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων σε μια πόλη με περιορισμένο δίκτυο δημόσιων μέσων μεταφοράς και η σκόνη από τις οικοδομές έχουν προκαλέσει την κρίση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ο ψεκασμός με νερό είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθούν τα επικίνδυνα επίπεδα μόλυνσης», δήλωσε ο Σρούτι Μαρντουάζ, ο αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι αρμόδιος για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα σχέδιά της να ψεκάσει νερό από ύψος 100 μέτρων, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει σε ολόκληρη την πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ένα πυκνό, γκρίζο νέφος καλύπτει το Νέο Δελχί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με μέτρηση της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη, η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων έφτανε τα 523 ανά κυβικό μέτρο σήμερα το πρωί, με το ανώτατο όριο του «καλού» αέρα να είναι το 50.

Τα μικροσωματίδια αυτά είναι περίπου 30 φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα και όταν κάποιος τα εισπνέει, αυτά φτάνουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο στους πνεύμονες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ινδίας, η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί παραμένει σταθερά «επικίνδυνη» ή πάνω από αυτό το όριο. Έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες, έχει περιοριστεί η κίνηση των οχημάτων και έχει τετραπλασιαστεί το κόστος στάθμευσης προκειμένου οι πολίτες να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα φορτηγά επιτρέπεται να εισέρχονται στην πόλη μόνο αν μεταφέρουν βασικά είδη, ενώ έχει επανέλθει σε ισχύ ο δακτύλιος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων