Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πρόσφατα το ΙΟΒΕ διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα. Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μία νέα ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος, κινούμενος στις 86,5 (από 83,1 μονάδες) , αλλά φυσικά σε χειρότερη επίδοση από την περσινή (102,3 μονάδες), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου πριν την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε όλους σχεδόν τους τομείς καταγράφεται σχετική βελτίωση προσδοκιών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες όπου σημειώνεται μικρή επιδείνωση, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους.
«Με τις παραμέτρους του προγράμματος να αποσαφηνίζονται σταδιακά, και όσο η εφαρμογή του είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα. Η παρουσία των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η ρευστότητα για την οποία είχαν προνοήσει όσοι προέβλεπαν τους ελέγχους κεφαλαίων, συγκρατεί προς το παρόν τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου φαίνεται ότι έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, ωστόσο η πραγματική επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες» επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.
Πιο συγκεκριμένα και ανά κλάδο:
– στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.
– στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βαίνουν δυσμενέστερες, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων
– στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται και αποκλιμάκωση στα αποθέματα
– στις κατασκευές, η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αφού για την απασχόληση του τομέα, η ανάκαμψη είναι οριακή
– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται όλοι οι βασικοί δείκτες, εκτός των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση καταγράφουν θετική μεταβολή.
Το οικονομικό κλίμα παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,5 (από 107,6) και τις 105,9 (από 105,6) μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο (+2,3) και τις κατασκευές (+2,5), τάσεις που αντισταθμίζονται από την εξασθένηση του κλίματος στις υπηρεσίες (-0,5) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,6). Στη βιομηχανία, οι προσδοκίες δεν μεταβάλλονται (+0,3), ενώ σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,6) και την Ιταλία (+0,9) και επιδεινώνεται στην Ολλανδία (-2,4), την Ισπανία (-0,7) και την Γερμανία (-0,7).
Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα δεν μεταβάλλεται επίσης, με τις προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (-2,4) να εξασθενούν και στην Πολωνία να βελτιώνονται ελαφρά (+1). Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα ακολουθεί την τάση της Ευρωζώνης στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, με τις προσδοκίες στη βιομηχανία όμως να κινούνται οριακώς θετικά, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη να μην καταγράφονται μεταβολές.
Εν κατακλείδι, η έρευνα αυτή διαπιστώνει μία άνοδο στο δείκτη οικονομικού κλίματος που βελτιώνει κάποια ζητήματα που είχαν προκύψει από το περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Παρόλα αυτά αναφέρει και τον λόγο που είναι καλύτερο το κλίμα, ο οποίος είναι ότι οι πολίτες είχαν αποπληρώσει κάποια από τα χρέη τους όταν άρχιζαν τα capital control.