Βάσει μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών που αποτυπώνει το Δείκτη του οικονομικού κλίματος, ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά το Φεβρουάριο, λόγω της κάμψης των προσδοκιών στους περισσότερους τομείς και της αισθητής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ειδικότερα, ο δείκτης διολίσθησε στις 92,9 μονάδες, μετά την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ότι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες), αναφέρει το ΙΟΒΕ και προσθέτει: Στους επιμέρους τομείς, με εξαίρεση τη Βιομηχανία, σημειώνεται πτώση, η οποία είναι ισχυρή στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές. Σημαντική κάμψη σημειώνεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.
Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος.
Η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες. Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί. Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνει διόγκωσή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκαν ελαφρώς.
– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αρνητικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση οι οποίες καλυτέρευσαν, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης να είναι σχεδόν αμετάβλητες.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώθηκαν, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων μεταβλήθηκαν ελαφρώς αρνητικά.
– στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν, αλλά οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης εξομαλύνθηκαν ελαφρώς.
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τέλος, οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώθηκαν, αλλά ήπια, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου. Άλλωστε με βάση και την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις παρουσίασαν μεγάλη μείωση, τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις.